Голуб миру

Чотири роки тому в Кременчуці за сприяння Міжнародного комітету миру, що знаходиться в Індонезії, з’явився Гонг Миру – символ боротьби проти насилля, війни, тероризму, ксенофобії, расової та релігійної дискримінації. Відтоді у Міжнародний день миру в місті відбуваються численні масові заходи. Цьогоріч вони були особливо актуальними, адже наша країна зазнала агресії, відстоює власну незалежність.
Розпочалися заходи традиційною для багатьох країн світу Ходою Миру. Її учасниками стали представники обласної ради, органів місцевого самоврядування, дипломатичних місій, учні загальноосвітніх, вищих та позашкільних навчальних закладів, представники громади. Серед почесних гостей були Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Індонезії в Україні пані Нунік Кун Нар`яті, представник Фонду Народонаселення ООН в Україні пані Нузхат Есан, представник ООН – волонтер пан Шіноб Машим, заступник голови обласної ради Володимир Микійчук.
Учасники ходи у вишиванках та футболках кольорів Державного прапора України, з національною символікою, жовто-блакитними кульками, з плакатами та закликами до миру, протестами проти війни пройшли колоною від площі Незалежності до площі Перемоги. Особливої урочистості Ході Миру додавав духовий жіночий оркестр Кременчуцького педагогічного училища “Роксолана”, який виконав Державний гімн України та інші патріотичні мелодії.
А вже на площі Перемоги майже 200 школярів у білих футболках і хустинках створили зображення голуба, а інші учасники Ходи Миру утворили символічну земну кулю й випустили у небо білі та жовто-блакитні повітряні кульки. Таким чином вони висловили спільне бажання – жити в мирі та злагоді з усім світом.
Традиційним для Кременчука стало проведення у ці дні Міжнародного молодіжного фольклорного фестивалю “Голуб миру”, який успішно стартував минулого року. Нині він уже об’єднав навколо себе чимало талановитої молоді з України і зарубіжжя. Зокрема цього разу на сцені міського Палацу культури виступили творчі колективи Кременчука, Полтави, Харкова, Вінниці, Рівного, а також Індонезії. Більше двох годин тривав мистецький похід артистів за мир. Вони талановито розкрили яскравий багатонаціональний колорит загальносвітової культури. Наприкінці заходу поважні гості вручили кожному творчому колективу спеціальні дипломи учасників фестивалю, а найбільш яскраві номери були відзначені спеціальним призом Надзвичайного та Повноважного Посла Республіки Індонезії в Україні Нунік Кун Нар’яті.
Також у рамках Дня Миру в Кременчуці відбулося пленарне засідання форуму юних народних дипломатів “Мир на планеті потрібен народам усієї Землі”. У великому залі міськвиконкому зібралися учасники руху народної дипломатії, молодіжні активісти, дипломати, керівники міста, громадських організацій і гості міста. Форум завершився ухваленням резолюції, кожний рядок якої – це прагнення до миру.
Біля Гонга Миру відбулася урочиста церемонія “Дзвони Гонга Миру”. Варто зазначити, що Міжнародний день миру 2014 року проходив під лозунгом “Стійкий мир в ім’я стійкого майбутнього!”. Тож усі промови, що лунали на урочистостях, були присвячені тому, як важливо для теперішнього покоління зберегти мир і спокій в Україні та усьому світі. Завершився захід символічними ударами в Гонг Миру, культурно-мистецькою програмою та запуском голубів у небо. В пам’ять про кременчужан, які загинули в ім’я щасливого майбутнього своїх нащадків, учасники заходу поклали квіти до меморіалу Слави у парку Миру.

Віра ІЛЬКОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.