Право на допомогу, підтримку і розуміння

На засіданні Громадської ради при облдержадміністрації розглянули питання про вжиті органами влади та волонтерами заходи щодо прийому, розміщення та соціальної адаптації переселенців із тимчасово окупованих територій України. Йшлося також про особливості майбутнього опалювального сезону в області. Участь у зібранні взяли голова облдержадміністрації Віктор Бугайчук, представник секретаріату Кабміну України Андрій Рудіков, перший заступник голови облдержадміністрації Олег Пругло, заступник голови ОДА Роман Товстий, керівники департаментів. Вів засідання голова Громадської ради Володимир Голуб.

Перед початком роботи зібрання його учасники вшанували хвилиною мовчання пам’ять героїв, які загинули в боях за Україну на Донбасі. З першого питання звітував начальник центру забезпечення діяльності управління ДСНС у Полтавській області Олександр Лихота. Він повідомив, що наразі в області перебувають 11 тисяч 837 переселенців з Луганської та Донецької областей. З них 3 тисячі 902 дитини, серед яких 47 дітей-інвалідів. Окрім того, на Полтавщині зареєстровано 449 переселенців з АР Крим, серед яких – 123 дитини. Повернулися на звільнені території Донбасу 675 громадян.
– В області ведеться моніторинг наявного житлового фонду, в якому можуть бути розміщені переселенці. На жаль, на даний час вільних місць у нас уже немає, – зазначив Олександр Лихота. – Спільно з компетентними службами вивчено стан приміщень, наданих для тимчасового розміщення переселенців, проведено їх інвентаризацію та паспортизацію. Усі громадяни, які зараз проживають у непристосованих для експлуації у холодну пору року приміщеннях, будуть переселені до початку опалювального сезону в опалювані будівлі.
Він також розповів про надання консультаційної та психологічної підтримки переселенцям, про допомогу щойно прибулим у транспортуванні до місця тимчасового проживання. Присутні на засіданні волонтери порушили проблемні питання із забезпеченням переселенців теплим одягом, продуктами харчування та медичними препаратами для лікування дітей. На думку громадських активістів, у Полтаві потрібно створити окремий склад, куди б усі переселенці могли приходити за пожертвуваними для них місцевою громадою речами.
Віктор Бугайчук акцентував на необхідності працевлаштування тимчасово переміщених осіб, адже це є загальносвітовою і найефективнішою у подібних ситуаціях практикою, яку українцям радять активніше застосовувати представники ООН. Володимир Голуб подякував усім полтавським волонтерам, які опікуються збором і відправкою гуманітарної допомоги в зону АТО.
Директор департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Людмила Корнієнко доповіла, що всі сім’ї переселенців із дітьми, які мають право на соціальну допомогу, отримали виплати в повному обсязі включно по вересень. У контексті другого питання порядку денного засідання щодо перспектив опалювального сезону 2014 – 2015 Людмила Корнієнко докладно зупинилася на нюансах призначення компенсацій при оплаті житлово-комунальних послуг. Це є новий вид державної соціальної підтримки. Раніше діяли тільки пільги для окремих категорій громадян та субсидії. За попередніми підрахунками, 50 відсотків усіх сімей в області матимуть право на державну підтримку при оплаті житлово-комунальних послуг. Доповідач повідомила також, що департаментом проведена значна підготовча робота щодо оформлення відповідних документів – уперше в Україні запроваджено спеціальні макети особових справ, у яких заздалегідь зібрано низку необхідних довідок, зокрема про склад сім’ї, соціальні виплати непрацездатним особам, про земельні паї у селян. Наразі є вже сто тисяч таких макетів. Їх наявність значно пришвидшить призначення людям допомоги.
На засіданні заслухали також заступника директора департаменту житлово-комунального господарства облдержадміністрації Тетяну Семенову. З розглянутих питань прийняли відповідні рішення. Андрій Рудіков наголосив на важливості тіснішої співпраці органів влади всіх рівнів із громадськістю.

Вікторія КОРНЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.