Журналістика. Філологія. Медіаосвіта

У Полтавському національному педагогічному університеті імені В.Г. Короленка відбулася третя Всеукраїнська науково-практична конференція “Журналістика. Філологія. Медіаосвіта”, присвячена 100-літтю заснування вишу. Організували захід викладачі кафедри журналістики університету при підтримці управління культури обласної державної адміністрації. Долучилися до зібрання понад 100 учасників із багатьох областей України. На форумі було розглянуто низку актуальних проблем з теорії, історії та методології журналістики, видавничої справи, редагування.
Привітали присутніх на пленарному засіданні доктор філологічних наук, професор, ректор Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка Микола Степаненко, начальник управління культури Полтавської ОДА Геннадій Фасій.
Доктор філологічних наук, професор кафедри журналістики Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна Ігор Михайлин і доктор філологічних наук, професор кафедри видавничої справи, редагування та української філології Інституту журналістики та масової комунікації Класичного приватного університету Зіновій Партико провели для студентів два майстер-класи, на яких представили власні книги, говорили про роль і функції журналістики у нинішньому світі.
– Деякі “експерти” стверджують, що об’єктивної журналістики не існує. Нам нав’язують, із зрозумілих причин, таку думку, відповідно до якої журналістика не мусить бути українською, захищати національні інтереси, відстоювати культурні цінності, а повинна викладати якісь факти. Це неправильно. Журналіст повинен мати свою позицію, правдиву і переконливу, яка й відповідатиме народній. Журналістика – це публіцистика, аналітика, роз’яснення подій, їх інтерпретація. Інша справа – з чийого погляду. В нинішній інформаційній війні маємо протистояти дезінформуванню не іншою “дезою”, а служити суспільству правдою, аргументувати її, – наголосив Ігор Михайлин.
– Інформаційна війна між Росією та Україною триває, тому треба чітко розставляти всі крапки над “і”, працюючи так, щоб це була не лише наша позиція, а й точка зору світової спільноти. Для перемоги в інформаційній війні потрібно здолати низку міфів і стереотипів радянської свідомості, які до цього часу панують у нашому суспільстві, – зазначив Зіновій Партико.
Після пленарного засідання науковці представили на конференції власні напрацювання.

Анна ВАСЕЦЬКА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.