Славимо силу Хреста Господнього

На скрижалях історії Полтавського Хрестовоздвиженського монастиря назавжди закарбується цьогорічне відзначення храмового свята, адже з його нагоди до обителі завітав новообраний Предстоятель Української Православної Церкви, Блаженніший митрополит Київський і всієї України Онуфрій.
Минулої суботи, 27 вересня, у день великого християнського свята Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього, тисячі вірян із різних куточків області прибули до Хрестовоздвиженського жіночого монастиря, щоб помолитися разом із Блаженнішим митрополитом Онуфрієм. Під час Божественної літургії у Хрестовоздвиженському соборі Його Блаженству співслужили митрополит Полтавський і Миргородський Филип, єпископ Кременчуцький і Лубенський Миколай, єпископ Новокаховський і Генічеський Філарет, духовенство Полтавської єпархії УПЦ. Через святкове велелюддя чимало вірян не змогли потрапити до храму й терпляче понад годину стояли під його стінами, підхоплюючи спільні молитви, осіняючись хресним знаменням і схиляючись у низьких поклонах. Під час літургії вірянам нагадали, зокрема, про найтрагічніші євангельські події, коли знавіснілий людський натовп вимагав розіпнути Іісуса Христа, про Його хресні муки. Багато сотень голосів у соборі урочисто співали: “Кресту Твоему поклоняемся, Владыко, и Святое Воскресение Твое славим!”
IMG_7205Звернувшись до вірян із проповіддю, Блаженніший митрополит Онуфрій нагадав історію віднайдення Чесного і Животворящого Хреста Господнього у Єрусалимі царицею Єленою і першого воздвиження (піднесення) святині над людом, який хотів побачити її хоча б звіддалік. Розповів, що частина Чесного Животворящого Хреста й нині зберігається у Єрусалимі, в храмі Воскресіння Христового, а решта Древа ще в давні часи розійшлася з людьми по всьому світу, адже паломники з різних континентів приходили просити хоча б невелику його частинку.
– Колись хрест вважався знаряддям ганебної смерті, на ньому розпинали розбійників, злочинців, а після того, як Спаситель розіп’явся на Хресті, він освятив це Древо, й воно стало благословенним. Воно одержало силу відганяти всіляку бісівську напасть від людини, – сказав Блаженніший митрополит Онуфрій. – У Святій Церкві Хрест є знаряддям нашого спасіння. Вшановуючи це святе знамення нашої перемоги, ми встановлюємо хрести над храмами й у храмах, над дорогами, у пам’ятних тими чи іншими подіями місцях. Хрести над могилами наших рідних також знаменують перемогу над злом. Людина носить хрест на грудях – і він оберігає її від темної, ворожої сили. Християни осіняють себе хрестом, прокинувшись вранці, благословляють хресним знаменням їжу, яку вживають. Кожне освячення відбувається за допомогою сили, яка дана Хресту Господньому.
Блаженніший Владика наголосив також на важливості хреститися правильно, оскільки іноді віряни, на жаль, роблять це поспіхом, навскоси. Хрест, який людина “зображує на собі”, має бути геометрично правильної форми, “копією” істинного Хреста. Тільки тоді хресне знамення, разом із ревною молитвою, є величезною силою для спасіння людини.
Після Божественної літургії вірян причастили. Потім під святковий передзвін розпочався урочистий хресний хід довкола собору.
У короткому інтерв’ю для журналістів Блаженніший митрополит Онуфрій розповів, що відвідав Полтаву вперше – й саме місто, й місцеві люди справили на нього добре враження.
– Ми сьогодні молимося за те, щоб у людських серцях, у нашій державі був мир, – наголосив Блаженніший Владика. – Просимо в Бога благословіння для всіх людей, які живуть на нашій древній православній землі, щоб Господь дав усім добре здоров’я й усе те, що потрібно для життя земного й спасіння в житті вічному. Але найголовніше сьогодні, щоб Господь дарував нам мир. Бо мир – це запорука й основа, на якій можна відбудувати красиву й заможну Україну. Наша роль у житті людей – це молитва. Церква прикликана для молитви. І ми самі молимося і всіх закликаємо молитися за мир. Тих же, хто має у своїх руках інші важелі, закликаємо по можливості застосовувати їх для відновлення миру на нашій землі.

Вікторія КОРНЄВА
Олег ЖУРАВЛЬОВ (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.