Петро ПОРОШЕНКО: “Наша остаточна перемога буде перемогою усієї Європи”

“Українська політична нація остаточно ствердилася на всіх теренах”, – у цьому переконаний Президент України Петро Порошенко. Він провів першу масштабну прес-конференцію для журналістів провідних центральних, регіональних та іноземних засобів масової інформації. Глава Держави також представив свою стратегію розвитку країни до 2020 року, відповів на численні запитання, які сьогодні найбільше хвилюють суспільство.
Ворог грубо прорахувався
Спілкування із журналістами Президент розпочав із класичного запитання, яке сьогодні гостро постало перед Україною: “Бути чи не бути?”
– Ми скинули тиранію. Ствердили європейський вибір. Встояли у суворій боротьбі із зовнішнім ворогом. І в мене немає сумніву, що мир – точно не за горами, – наголосив Петро Порошенко.
Та внутрішній виклик, який стоїть перед країною, не менший, ніж загроза зі Сходу. Корупція, бідність, економічна відсталість – це найсильніші союзники бойовиків, терористів та інтервентів. Вони воювали не за окремі райони Донбасу, де й окопалися їхні недобитки. Мета ворогів – знищити нашу державу. “Тому з реформами нам – аж горить. Цей шлях непростих, тектонічних змін потрібно не просто пройти, а пробігти! Політична воля на це в української влади і в мене, як в українського Президента, точно є!
Це перша в новітній історії континенту спроба не просто переглянути кордони, а стерти з карти цілу країну, велику європейську націю.
Та ворог грубо прорахувався. Українська політична нація остаточно ствердилася на всіх теренах. Любов до Вітчизни, спільна боротьба за свободу, за гідність, за право на майбутнє – все це знищило поділи країни за географічною, етнічною, мовною та конфесійною ознаками.
Те, що випало на нашу долю, згуртувало саму Європу, весь трансатлантичний простір. Тисячі українців віддали життя не лише за свою країну, але й за омріяну поколіннями Європу. Звідси така велика підтримка України спільнотою демократичних держав і народів світу. І розуміння, що наша остаточна перемога буде перемогою всієї Європи”, – підкреслив Глава Української Держави.
Або до Європи, або – наодинці з Росією
Аналізуючи історичні паралелі, Петро Порошенко зауважив: двері Євросоюзу для України відчинені. Останній раз це зафіксовано у важливому рішенні Європейського парламенту, ухваленому минулого тижня, після синхронної з Верховною Радою України ратифікації Угоди про асоціацію з ЄС.
Але в той же час наша революція перемогла з великим запізненням, на кілька століть. Тепер є лише кілька років, щоб подолати критичне відставання. Мета амбітних реформ – досягти європейських стандартів життя і підготуватися до того, щоб 2020 року подати заявку на членство в Європейському Союзі. Альтернатива – залишитися наодинці з Росією.
Від реформ залежить саме існування Української держави, української нації. Тому й постало питання “Бути чи не бути?” Відповів на нього Президент однозначно: “Бути!” Але для цього необхідно демонтувати механізм, що збагачує невелике коло олігархів та корумпованої бюрократії. Вони фактично приватизували державу і “потрошать” її, наче м’ясник коров’ячу тушу.
За останні чверть століття наші найближчі сусіди по Центральній Європі вийшли із спільної сірої радянської шинелі. Вони вже вдяглися на вишуканий європейський манер. Буквально увірвалися до кола держав із соціальним порядком відкритого доступу та – відповідно – набагато вищим рівнем життя.
Чим ми гірші? Чому немає реформ? Головна причина зволікання очевидна і всім зрозуміла – війна.
Про мирний план і пріоритетні реформи
– Я не маю жодного сумніву, що мій мирний план спрацює, – зазначив Глава Держави. – Я не маю жодного сумніву, що головна, найбільш небезпечна частина війни – вже в минулому, дякуючи героїзму українських воїнів та українських солдатів.
Але задовольнити оборонні потреби може лише сильна, потужна економіка. Реформи мають бути системними, одночасно торкатися одразу всіх політичних, економічних та соціальних інституцій. Саме тому “Стратегія-2020” передбачає понад 60 реформ та спеціальних програм, запускати які треба майже одночасно.
Петро Порошенко назвав пріоритетні сфери для реформування і вирішення найгостріших проблем. У їх числі: реформа системи безпеки та оборони; антикорупційна реформа; оновлення влади; судова реформа; реформа правоохоронних органів; децентралізація та реформа державного управління; податкова реформа; дерегуляція та розвиток підприємництва. Найнагальніші спеціальні програми стосуються енергонезалежності держави та подальшої популяризації України в світі.
Суть усіх реформ зводиться до того, щоб замість поганих, нечесних і нерівних правил гри створити хороші, чесні й справедливі. Тому судову реформу можна вважати свого роду “передреформою”, як і зміни в сфері державного управління. В нинішньому стані бюрократія є непереборною перешкодою для реформ.
Президент поставив завдання – пакет законопроектів для старту пріоритетних реформ підготувати до відкриття першого засідання новообраної Верховної Ради. А від нинішнього парламенту вже 14 жовтня категорично вимагатиме ухвалення закону про Національне антикорупційне бюро.
“Не питай, що твоя країна може зробити для тебе. Запитай, що сам можеш зробити для неї”
Наївно думати, ніби для здійснення реформ достатньо законів, указу Президента чи постанови Уряду. Потрібна регулярна армія реформаторів, фахівців із організаційними здібностями.
І в цьому – завдання Національної ради реформ. Треба залучати людей, для яких девізом є крилаті слова американського президента Джона Кеннеді: “Не питай, що твоя країна може зробити для тебе. Запитай, що ти можеш зробити для неї”. Президент висловив упевненість в тому, що результатом виборів 26 жовтня буде створення реформаторської більшості у Верховній Раді.
Результати реформ кожна людина має відчути на собі, своїм наповненим гаманцем. І реалізація “Стратегії-2020” означає врешті-решт наявність роботи, гідну зарплату, достойну пенсію, високу стипендію і дуже успішну, ефективну власну справу.
Крім вектора гордості, “Стратегія-2020” складається ще з трьох векторів руху для досягнення нашої мети: сталий розвиток, безпека держави, бізнесу та громадян; відповідальність і соціальна справедливість. Кожний вектор – набір реформ та програм, що наближають нас до європейських стандартів.
Відповідальність влади: провести реформи, служити суспільству і працювати згідно з новими принципами – чесно, прозоро, просто.
Відповідальність бізнесу: підтримувати та розвивати країну, бізнес-середовище, суспільство, сплачувати податки, інвестувати в економіку країни, дотримуватися чесної конкуренції та соціальної відповідальності. А це більше, ніж податки.
Відповідальність суспільства: контролювати владу, жити відповідно до принципів гідності та сумлінно виконувати свою роботу. Вже нема й не може бути розмови, куди йти. Предмет дискусії – лише як.
Про вибори, Крим і Донбас…
Запитань було багато: про погрози Путіна, курс гривні, перспективу третього Майдану і навіть балотування сина Президента в народні депутати України. Стосовно кінцевої мети Путіна у цій війні Президент відповів, що вірить: цілі змінюються. Щодо Криму, то окремі “яструби” Путіна вважали Україну колосом на глиняних ногах. Тепер вони так не думають. Так само в січні ніхто не вірив у єдність 28 країн – членів Євросоюзу. А по телефону з Путіним та членами його адміністрації зараз найчастіше доводиться спілкуватися, коли порушується режим припинення вогню, коли гинуть люди. І у більшості випадків це допомагає.
Щодо результатів мирного плану, то Глава Держави зазначив, що ще недавно фронт бойових дій мав протяжність 700 кілометрів, щодоби були десятки загиблих і сотні поранених. Зараз вогневе протистояння спостерігається лише у кількох точках. Вдалося звільнити вже 1200 полонених. Режим припинення вогню того вартий!
Із приводу різкого зниження курсу гривні Президент назвав ряд об’єктивних причин, але не заперечив і той факт, що стабільність держави і курсу національної валюти певні сили підривають зсередини. Запевнив, що зробить усе, щоб припинити атаку на гривню.
А ще Президент наголосив, що ніякого особливого статусу Донбасу не надається, все це – неправда, мова йде лише про спеціальний режим місцевого самоврядування. Вибори там не можуть пройти інакше, як за українським законодавством, за участю міжнародних спостерігачів тощо. Але без цих виборів вирішити кризу на Сході неможливо. Тому Петро Порошенко висловив сподівання, що дата виборів у окремих районах Донецької та Луганської областей перенесена не буде. Стосовно Порошенка-молодшого сказав, що ніколи б не взяв сина до партійних списків і пишається тим, що він добровільно пішов на війну, а після ротації прийняв особисте рішення балотуватися на мажоритарному окрузі. У партійних виборчих списках “Блоку Петра Порошенка”, за словами Президента, немає жодного кандидата, за якого йому особисто було б соромно.

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.