Маскувальні сітки від небайдужих полтавок

Полтава долучилася до Всеукраїнської акції з плетіння маскувальних сіток для потреб військових, які захищають суверенність України на буремному Сході. Починаючи із 12 вересня, волонтери кожного вечора збираються на Соборній площі й по кілька годин плетуть сітки. У вихідні розпочинають свою роботу значно раніше.
Координатор акції у Полтаві Анна Шавиро розповіла про перші кроки такої волонтерської діяльності: “Ідею почерпнула в Інтернеті: знайшла інформацію, що у Києві й Дніпропетровську плетуть маскувальні сітки, які зараз так необхідні нашим військовим. А її реальна ціна у магазинах іноді перевищує тисячу гривень. Тож вирішила, що ми, полтавці, можемо допомогти, тим паче, що плести їх не так вже й складно. Я зв’язалася із координаторами Всеукраїнської акції, вони провели мені короткий інструктаж, і наша справа набрала обертів”.
У вихідні жінки приходять зі своїми дітьми, які охоче беруться до роботи: одні дітлахи зав’язують вузлики, інші  – вплітають стрічки у сітку. Чимало людей, які просто прогулювалися парком, приєднувалися до акції. Найбільше волонтерів буває у суботу чи неділю, одного разу було більше тридцяти. Щоденно плетуть маскувальну сітку близько десятка волонтерів. Це зазвичай ті, котрі встигають і в госпіталі побувати, і гуманітарку на Схід зібрати, і ще десь працювати”, – розповідає Анна Шавиро.
Ганна Шапка приходить щодня після роботи. “Моя донька – координатор цієї акції, тож я із першого дня тут. І відчуваю, що повинна це робити. Вважаю, що у цей нелегкий час кожен українець повинен щось зробити для армії. Це – наш обов’язок”, – наголосила волонтерка. Такої ж думки й студентка Ксенія Смольська. “Я дуже хочу хоч якось захистити наших солдатів. Подібні акції дають можливість не лише якось допомогти військовим, а й вкласти частинку свого тепла”, – говорить дівчина. Також на прохання координатора Всеукраїнської акції відгукнулися й студенти Полтавської державної аграрної академії та Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка.
Серед проблем небайдужих полтавок –  матеріал для плетіння сітки, відсутність приміщення. Волонтери використовують переважно старий непотрібний одяг. А  нещодавно тканиною поділилося  ПАТ “Полтавська фірма “Ворскла”. Багато мешканців міста приносять непотрібні речі або вже нарізані смужки, головне, щоб із натуральних тканин. Таке “домашнє завдання” часто виконує родина Мороховців. Анна Мороховець розповідає, що про цю акцію дізналися з повідомлень в Інтернеті. “Зараз кожного дня виділяю дві години і приходжу допомагати  – це не так і складно”, – зазначила пані Анна Мороховець.
“Із кожним днем все холодніше і холодніше, складно стає працювати”, – занепокоєно говорить координатор акції Анна Шавиро.
***
У день традиційного параду “Полтава вишивана” волонтерки завершили роботу над другою маскувальною сіткою, розміри якої  – сім на шість метрів, і розпочали вже третю. “Маскувальні сітки потрібні всім і багато, тож плестимемо їх, мабуть, аж до зими. Та маємо надію, що білі вже не знадобляться”,  – висловили сподівання волонтерки.

Оксана БІЛЕНЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.