Як подолати осінню депресію

Багато людей бояться осені та її незмінної супутниці – депресії. Запобігайте їй завчасно. 

Поганий настрій, дратівливість з будь-якого приводу і без нього – це перші супутники осені та зими. Нам важко піднятися вранці на роботу, зникає бажання гуляти з друзями, і ми “зриваємося” на рідних і близьких. Така поведінка ще більше вганяє в депресію, на яку страждає, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, кожен п’ятий.
Дуже важливі повноцінний сон та відпочинок. Якщо лікарі кажуть, що потрібно спати не менше восьми годин, то так воно і є, нехтувати цією порадою не варто. Повноцінний відпочинок удень (в обідню перерву чи між виконаними справами) допоможе зменшити навантаження на організм та дасть спочинок мозку. Дотримуйтеся режиму дня. Спати потрібно вночі, вдень ви маєте час для праці чи дозвілля. Якщо часто порушувати графік, організм буде “шокований”. А це додатково спровокує депресивний стан.
Не менш важливе правильне харчування. Порушення діяльності травної системи, нестача вітамінів і мінералів здатні викликати депресію. Якщо спробувати на кілька днів налаштувати прийоми їжі на певний час та відмовитись від шкідливої їжі, ви помітите покращення настрою. Використовуйте продукти харчування з невисокою кількістю жиру, не вживайте кофеїну і цукру.
Згубно позначаються на роботі всіх систем організму, зокрема нервової, шкідливі звички, тому зловживання алкоголем, паління, наркотики – це пряма дорога до безнадійної депресії.
Уникайте стресових ситуацій, хоча б півгодини щодня проводьте на свіжому повітрі. Не втрачайте жодної нагоди поніжитися під останнім сонячним теплом. Вдома використовуйте світлотерапію: спектр світла має бути близьким до натурального. Побороти депресію допоможуть помірні фізичні навантаження.

Прес-центр департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.