Бережіть серце змолоду

Попри значне поширення онкологічних хвороб, високий рівень травматизму, згідно з українською статистикою близько 62 відсотків усіх смертей у країні зумовлені проблемами серця і судин. Як вчасно розпізнати наближення таких недуг і чи можливо їм запобігти? Про це напередодні Всесвітнього дня серця говоримо з головним лікарем обласного кардіологічного диспансеру Костянтином ВАКУЛЕНКОМ.
Серцеві проблеми “молодшають”
Як говорить Костянтин Євгенійович, серцево-судинні хвороби відвоювали сумне лідерство і фактично стали убивцею №1. Найбільш розповсюдженими серед них є гострий інфаркт міокарда, гіпертонічна хвороба і серцева недостатність – як наслідок цілого ряду захворювань серцево-судинної системи.
Зазвичай на такі недуги починають скаржитися люди років після 50. Але те, що ці хвороби з року в рік “молодшають”, ні для кого не секрет. І, на жаль, до обласного кардіологічного диспансеру щороку потрапляє як мінімум один 20–25-річний юнак з інфарктом міокарда. А вже 35-річний пацієнт – ні для кого не диво.
– В області щороку реєструється 1000–1200 інфарктів, – розповідає Костянтин Вакуленко. – Через наше відділення для хворих на інфаркт міокарда проходять 600–700 пацієнтів. Ми беремо на себе 95 відсотків випадків інфарктів міста Полтави і майже чверть таких пацієнтів області. У диспансері є дистанційно-діагностичний центр, до якого кардіограми надходять по телефону. За ними лікарі відслідковують інфаркти, щоб негайно доставити до обласного центру тих, хто цього потребує. Така мережа дистанційних передавачів працює і в системі екстреної медичної допомоги.
Зазвичай проблеми починаються з хвороби судин. Славнозвісний атеросклероз, який підступає тихо, крадькома, – це дегенеративна хвороба, хвороба старіння, яка, на жаль, перестала бути діагнозом винятково літніх людей.
При інфаркті дорога кожна хвилина
– Міокард – це серцевий м’яз, який, скорочуючись, переганяє кров по судинах, – пояснює лікар. – Щоб цей природний насос працював, йому самому також потрібне кровопостачання. У міокарді воно відбувається по вінцевих (або по-іншому – коронарних) судинах. Рано чи пізно, кому як на роду написано (а генетика тут відіграє не останню роль), у цих судинах також відкладаються славнозвісні атеросклеротичні бляшки, які заважають кровоплину. Ділянка серця починає недоотримувати живлення від хворої судини. Інфаркт міокарда – це наслідок закупорки артерії, що призводить до загибелі міокарда. Його некроз і називається інфарктом. Це – крайній, гострий ступінь ішемічної хвороби серця.
Що робити? Перш за все треба знати симптоми цієї хвороби. Основний прояв – давлячий, тиснучий, пекучий біль за грудиною. Людина, яка відчула такий біль, обов’язково повинна щонайшвидше звернутися до лікаря. Чому? Бо саме перші хвилини і години інфаркту найбільш цінні і для лікаря, і для пацієнта. У цей момент можна навіть попередити подальший розвиток інфаркту, в той чи інший спосіб відкрити судину і відновити кровопостачання серцевого м’яза. Чим більше часу спливло з початку виникнення болю, тим менше надії на те, що інфаркт не відбудеться: найімовірніше, він таки станеться, і мова йтиме вже хіба що про зменшення площі ураження. Найчастіше причиною пізньої діагностики і пізнього початку лікування інфаркту міокарда є саме невчасне звернення пацієнта.
– Хочу наголосити: при гострому загрудинному болю найкраще звертатися не до лікаря-кардіолога, не до сімейного лікаря, а до екстреної медичної допомоги. Найменше втратиться дорогоцінного часу саме тоді, коли, відчувши біль, пацієнт викличе “швидку допомогу”, лікар якої одразу “впізнає” інфаркт і швидко доставить людину саме туди, куди треба для негайного початку лікування.
Лікувати – вчасно, попереджувати – з дитинства
Як розповів Костянтин Вакуленко, в обласній клінічній лікарні імені М.В.Скліфосовського на озброєнні медиків є поліфункціональний ангіограф – сучасний великий прилад, що досліджує кровотік по судинах усіх органів людського тіла: серця, нирок, головного мозку, кінцівок. З його допомогою можна виявити, яка саме судина наскільки вражена, і провести реваскуляризацію – відкрити судину. Спеціальним малоінвазивним методом лікар всередині хворої судини роздуває балон і вставляє стент – пружинку, яка триматиме судину в робочому стані. Так-от, якщо за 2 години від початку виникнення симптомів пацієнт встигне потрапити до відділення інтервенційної радіології обласної лікарні, це буде якраз той золотий час, що дозволить врятувати серцевий м’яз від некрозу. Тоді збитки будуть мінімальними. Якщо ж пацієнт дочекається ранку, піде на прийом спочатку до сімейного лікаря, потім – до кардіолога, хвороба набуде незворотного характеру.
Якщо людина вже знайома з проявами інфаркту, або вже перенесла таку хворобу, або має хронічні прояви стенокардії, завжди треба мати під рукою нітрогліцерин і кардіологічний аспірин. Ці ліки треба прийняти ще до приїзду “швидкої допомоги”, щоб попередити розвиток повторного інфаркту міокарда на тлі стенокардії. Або ж одразу телефонувати за порадою своєму кардіологу. Зволікати не можна.
За словами лікаря, попередити інфаркт – це дуже складне завдання, як і попередити розвиток серцево-судинних хвороб взагалі. Розрізняється первинна профілактика – комплекс заходів, які повинні запобігти або відтермінувати початок серцево-судинних проблем до якомога більш похилого віку, і вторинна – коли людина вже хворіє, але можна попередити певні ускладнення. Первинна профілактика важлива вже у підлітковому віці й навіть раніше. Кожній людині на свій “жорсткий диск” треба відкласти з самісінького дитинства інформацію про те, що слід робити, аби прожити якнайдовше без хвороб. Правила здорового способу життя діти повинні вбирати з молоком матері: харчування (які продукти шкідливі, які – корисні), кількість їжі, ставлення до шкідливих звичок, що спричиняють невиліковні хвороби. На жаль, елементарні речі чомусь виявляються найскладнішими. Всі знають, що куріння втричі підвищує ризик виникнення інфаркту міокарда, але курців від того менше не стає. Надмірне вживання алкогольних і популярних серед молоді енергетичних напоїв – це фактори, що зумовлюють ожиріння, ранній розвиток атеросклерозу та інших причин серцево-судинних хвороб.
– Я вживаю слово “надмірне”, щоб усі розуміли: попри те, що шашлик зі свинини шкідливий, якщо вживати його, скажімо, раз на місяць, нічого страшного не станеться, – пояснює лікар. – У всьому важливо дотримуватися міри.
Наявність у людини цукрового діабету також є серйозним фактором ризику: в поєднанні з серцево-судинними хворобами це буде “гримуча суміш”, впоратися з якою дуже складно.
“Досі доводиться умовляти гіпертоніків лікуватися”
Гіпертонічну хворобу називають “тихим убивцею”, адже цією недугою вже вражено чверть дорослого населення земної кулі. У нашій області на гіпертонію хворіє ще більше – 30 відсотків населення.
– Ми вже навчилися виявляти цю хворобу, але ще не навчилися умовляти людей лікуватися, – розповідає фахівець. – Існує правило половини: із сотні людей, хворих на гіпертонію, лише половина знає про це. Із тих, хто знає, лише половина – лікуються. І лише половина з них лікуються успішно, а це всього 12,5 відсотка гіпертоніків. Мало знати про свою хворобу! Дуже багато залежить від самого пацієнта, його прихильності до лікування. Якщо гіпертонія зумовлена генетично і проявлена у молодому віці або вже задавнена, запущена, її зазвичай доводиться лікувати пожиттєво. Варто знати: правильно підібрані 2–3 пігулки, які триматимуть тиск у нормі, – це друзі, а не вороги. А щодо впливу хімічних препаратів, скажімо, на печінку, то у нинішньому житті є значно серйозніші загрози – досить почитати, які барвники і консерванти входять до складу продуктів харчування в магазині. І заспокоїтися з приводу ліків.
Просте дослідження кількох тисяч людей, половина з яких лікується постійно, інша половина – час від часу, показало, що інфарктів та інсультів було на 30 відсотків менше саме серед тих людей, які постійно контролюють гіпертонію. За словами лікаря, варто зробити певні зусилля, щоб потрапити до цієї третини. Зараз є високоякісні препарати, що дозволять хворому на гіпертонію повноцінно жити до глибокої старості. Останнім часом цьому активно сприяє держава, про що свідчить пілотний проект зі здешевлення ліків для гіпертоніків – мешканці області вже гідно оцінили такий крок. Бо це не порожні балачки, а реальна фінансова підтримка пацієнтів. Багато країн Європи чинять саме так, допомагаючи хронічним хворим фінансово.
– Дуже сподіваюся, що ситуація в державі стабілізується і такі ж проекти запрацюють на боротьбу з цукровим діабетом, іншими недугами. Наші пацієнти після перенесеного інфаркту міокарда мають можливість за направленням доліковуватися у профільних санаторіях за рахунок фонду соціального страхування, якщо вони є його платниками. Прямо зі стаціонару щороку 150–200 людей їдуть до санаторіїв.
Правила попередження гіпертонічної хвороби ті ж самі, що й інфаркту міокарда, оскільки тут також провідну роль відіграє враження судин: здоровий спосіб життя, корисні фізичні навантаження (вони показані як хворим, так і здоровим людям). Найважче змусити себе дотримуватися цих простих правил до того, як настане хвороба. Помічено, що чим нижчий соціальний статус людини, тим нижча мотивація до здоров’я, і навпаки – чим вищий соціальний статус, чим більше людина опікується своєю сім’єю, роботою, тим легше усвідомлює потребу зберігати власне здоров’я.
Формула здоров’я
Як пояснив Костянтин Вакуленко, серцева недостатність є наслідком майже всіх проблем серцевого м’яза: ішемічної хвороби серця, гіпертонічної хвороби, міокардитів, серцевих аритмій. Вони призводять до того, що м’яз хворіє і втрачає здатність перекачувати кров. Тоді з’являються ознаки серцевої недостатності. Насамперед це задишка і набряки на ногах. Якщо є такі симптоми, до лікаря треба звертатися негайно, щоб вчасно призначити лікування і продовжити життя. Кожному, хто ще незнайомий із подібними проблемами, варто перефразувати відоме прислів’я: бережи тиск змолоду, бережи серце змолоду. Думай про себе, про своє майбутнє. Якщо комусь здається, що серцево-судинну хворобу можна “пересидіти” вдома, це велика помилка. Хвороба наздожене і загризе, якщо вчасно не звернутися по допомогу. Шанс впоратися з нею можливий лише за взаємного бажання і пацієнта, і фахівця.
– І тоді, я певен, крок за кроком, кожній людині можна допомогти. Технології не стоять на місці, сподіваюся, що з наступного року і в нашому диспансері запрацює власне відділення інтервенційної кардіології. Завдяки спонсорам, Полтавському ГЗК, придбано ангіограф, фахівці диспансеру вже проходять спеціалізацію в Києві, – насамкінець зазначає лікар.
Микола Амосов був не лише видатним лікарем, а й видатним філософом, у тім числі й здорового способу життя. Він на собі перепробував чимало методів оздоровлення і дійшов висновку, що формула здоров’я має дві складові: обмеження й напруження. Варто обмежувати себе у ласощах і життєвих радощах (не відмовлятися категорично, лише обмежуватись), при цьому напружувати організм фізично і розумово. Людина, яка годує себе лише втіхами, зрештою “запливе жиром”, і хвороби її неминуче наздоженуть. Стосовно наших “консервованих” харчів Костянтин Вакуленко нагадав слова, що приписують видатному лікарю епохи Відродження Парацельсу: “Все – ліки і все – отрута. Справа в дозі”.

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.