Підтримка родин загиблих військовослужбовців

Рішенням двадцять третьої сесії обласної ради шостого скликання від 27 червня 2014 року “Про внесення змін та доповнень до обласної Комплексної програми соціального захисту осіб з обмеженими фізичними можливостями та ветеранів на 2013–2020 роки” виділено кошти для надання матеріальної допомоги членам сімей загиблих (померлих) військовослужбовців (військовозобов’язаних, резервістів), які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, а також брали участь у антитерористичній операції, та осіб, які були призвані на військову службу під час мобілізації, на особливий період, і загинули при виконанні обов’язків військової служби. Розмір цієї допомоги – 25 тисяч гривень.
Допомога виплачується одному з членів сім’ї загиблого (померлого) військовослужбовця (військовозобов’язаного, резервіста) за умови подання письмової згоди довільної форми про виплату допомоги цій особі від інших членів сім’ї загиблої (померлої) особи. У разі відсутності такої згоди виплата проводиться рівними частинами членам сім’ї загиблого (померлого) військовослужбовця (військовозобов’язаного, резервіста), до яких належать дружина (чоловік), їхні неповнолітні діти, батьки.
Необхідні кошти для проведення виплати з обласного бюджету виділені Центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат у Полтавській області.
***
На виконання Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” прийнято постанову Кабінету Міністрів України від 25.12.2013 р. №975 “Про затвердження Порядку призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів, які призвані на навчання (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження військової служби у військовому резерві”, якою передбачена виплата одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів.
Згідно із зазначеним Порядком одноразова грошова допомога призначається і виплачується рівними частинами членам сім’ї у разі загибелі (смерті) військовослужбовця, військовозобов’язаного та резервіста у 500-разовому розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб.
***
Відповідно до Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” передбачено надання ряду пільг членам сім’ї загиблих (померлих) ветеранів війни.
Внесеними змінами до зазначеного Закону розширено коло осіб, які мають право на встановлення статусу члена сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни, зокрема, родин військовослужбовців, які загинули (померли) внаслідок поранень, отриманих під час проведення антитерористичної операції.
Для встановлення статусу члена сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни необхідно звернутися до територіального управління праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації та надати наступні документи: свідоцтво про смерть військовослужбовця; витяг з протоколу засідання військово-лікарської комісії про встановлення причинного зв’язку захворювань, поранень, контузій, травм, каліцтв у колишніх військовослужбовців (особи рядового і начальницького складу) з виконанням обов’язків військової служби (службових обов’язків); витяг з наказу про виключення загиблого (померлого) військовослужбовця із списків особового складу військової частини; свідоцтво про народження колишнього військовослужбовця (особи рядового і начальницького складу) – для встановлення статусу батькам загиблого (померлого); свідоцтво про шлюб – для встановлення статусу дружинам (чоловікам) загиблого (померлого); свідоцтво про народження дитини – для встановлення статусу дитині (дітям) загиблого (померлого); копії паспорта та ідентифікаційного номера.
В разі неможливості за станом здоров’я чи з інших причин особисто звернутися за встановленням статусу члена сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни органи праці та соціального захисту населення нададуть допомогу в зборі необхідних документів.
***
Відповідно до статті 15 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни користуються 50-відсотковою знижкою при сплаті за житлово-комунальні послуги
та послуги зв’язку, придбанні палива, скрапленого балонного газу для побутових потреб, в межах встановлених норм.
Зазначені категорії осіб мають право на позачерговий безплатний капітальний ремонт власних житлових будинків.
Крім того, членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни передбачено право на безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів. Безплатний проїзд залізничним, водним, повітряним або міжміським автомобільним транспортом незалежно від наявності залізничного сполучення надається один раз на два роки (туди і назад) або проїзд один раз на рік (туди і назад) вказаними видами транспорту з 50-процентною знижкою.
Путівки на санаторно-курортне лікування сім’ям загиблих (померлих) ветеранів війни надаються відповідно до медичних рекомендацій у міру надходження путівок.
***
Департамент праці та соціального захисту населення облдержадміністрації вийшов з пропозицією на наступний рік про включення окремого розділу до обласної Комплексної програми соціального захисту осіб з обмеженими фізичними можливостями та ветеранів на 2013– 2020 роки, який буде стосуватися додаткових соціальних гарантій вказаним сім’ям. З цією метою департаментом праці та соціального захисту населення ОДА розроблено соціальний паспорт сімей загиблих (померлих) військовослужбовців (військовозобов’язаних, резервістів), які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, а також брали участь у антитерористичній операції. Обласною державною адміністрацією дані доручення головам райдержадміністрацій та міським головам щодо проведення обстеження зазначених сімей, з’ясування проблемних питань для їхнього комплексного вирішення.

Людмила КОРНІЄНКО
Директор департаменту праці та соціального захисту населення ОДА

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.