Образ на всі часи

Організувати в салоні Полтавського обласного товариства “Художник” персональну виставку фантазійних, філософських картин художниці Наталії Бутенко з обласного центру голові товариства Інні Пушкарьовій порадила директор Полтавського художнього музею (Галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка Ольга Курчакова. Вона зауважила, що Наталія Бутенко – художниця талановита і її роботи вирізняються оригінальністю стилю. Але молода майстриня занадто скромна, тому варто спонукати її вийти нарешті з творчим доробком на широкий загал, показати свої картини шанувальникам мистецтва.
Інна Пушкарьова запевняє, що стати членом товариства “Художник” непросто. Але це є хорошим стартом для тих, хто хоче заявити про себе в світі мистецтва. Наприклад, відома зараз у Європі й Азії акварелістка Марина Рожнятовська починала свій творчий шлях у “Художнику”. Багато інших митців згодом поповнили ряди Національної спілки художників України. Познайомившись з Наталею Бутенко та поспілкувавшись із нею, Інна відчула: це людина їхня по духу і з великим творчим майбутнім, якщо далі розвиватиме дарований Богом талант.
Кожним сюжетом молода художниця прагне про щось повідомити, до чогось спонукати чи від чогось застерегти. Наприклад, на одній із картин Наталії Бутенко, представлених на виставці в салоні “Художника”, бачимо ніч і день, місто і море, а в центрі – годинник, який ніби промовляє: поки ти живий – дій, роби щось, твори, тому що ми не знаємо, скільки нам відведено…
– Я зрозуміла, що це – мій час для якогось дива, – говорить Наталія Бутенко. – Ми чекаємо особливого часу для дій і звершень, а він же ось: бери, роби, твори!
Художниця так і назвала цю роботу – “Поки ти живий…”
– Можу в єдиний вихідний працювати над картиною з сьомої ранку до сьомої вечора, – розповідає Наталія. – Маю бажання удосконалюватися, працювати. Завжди сумніваюся, переживаю дуже серйозно за те, що роблю, хочу вчитися високому в мистецтві й учитимуся далі…
Як директор студії “Краса”, Наталія Бутенко навчає мистецтву творення краси інших. І ця дорога також близька художниці. Наталія знає сурдопереклад, тому успішно працює з людьми із вадами слуху.
Малює Наталія Бутенко з 2010 року. Тобто художній досвід у неї ще невеликий, але те, як вона заявила про себе, свідчить: у неї велике творче майбутнє.
***
Привітати Наталію з відкриттям першої персональної живописної виставки прийшла вся її велика родина: мама Людмила Петрівна, тато Василь Федорович, три брати – Вадим, Олександр і Василь, чоловік Олег, 17-річний син, також Олег, і восьмирічна донечка Альонка. А коли творча людина має таку потужну підтримку, це вселяє велику надію, що все в неї вийде, усі творчі плани будуть реалізовані.
Народилася ця чарівна Наталочка в самісінькому серці Полтави, виросла на Івановій горі, де Біла альтанка відкриває чарівний краєвид Подолу. Життя, а точніше заміжжя, внесло невеликі корективи щодо теперішнього місця проживання, але Наталія Бутенко залишається справжнісінькою Наталкою Полтавкою: скромною, доброю, милою, щедрою, щирою, привітною, вродливою, талановитою, віруючою християнкою. Ось він, той образ Наталки Полтавки, який є в усіх поколіннях полтавців і який був, звичайно, типовим для часів Івана Котляревського.

Наталія ЖОВНІР
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.