Різдво Пресвятої Богородиці

Це велике й дуже древнє Богородичне свято відзначається 21 вересня. Перша згадка про нього дійшла до нас із IV століття. Палестинський переказ свідчить, що свята Єлена, мати імператора Костянтина Великого, збудувала в Єрусалимі храм на честь Різдва Пресвятої Богородиці. У V cтолітті єпископ Константинопольський Анатолій створив на день Різдва Пресвятої Богородиці церковні піснеспіви, які звучать у храмах і в наш час.
Про саму подію свята – народження Богородиці – Євангеліє не розповідає. Загалом воно подає мало відомостей про Діву Марію. Головне джерело знань про життя Богородиці – це протоєвангеліє від Іакова. Саме з нього довідуємося про народження Пречистої Діви Марії від бездітних Іоакима та Анни.
Іоаким походив із роду пророка та царя Давида, Анна – із роду первосвященика Аарона. Серед її предків були старозавітні праведники, пророки, правителі та царі. Іоаким та Анна жили бідно й найбільшим своїм багатством вважали віру в Бога. Подружжю випало пройти через тяжке випробування – до старості воно не мало дітей, а в ті часи бездітність вважалася ганьбою. Ні чоловік, ні жінка ніколи не нарікали на свою долю і тільки молилися Богові, смиренно сподіваючись на Його Волю.
Одного разу, під час великого свята, священик в Єрусалимі відмовився взяти від Іоакима дарунки, бо вважав, що бездітний чоловік недостойний приносити жертву Богові. Це дуже засмутило старого, й він вирішив не повертатися додому, а оселився на самоті в пустельному місці й просив у Бога милості. Дізнавшись про те, як чоловіка принизили, праведна Анна в пості й молитві також гаряче просила Бога про дарування їй дитини. І молитви були почуті: Архангел Гавриїл сповістив їм, що невдовзі в них народиться Дочка, Яка благословить увесь рід людський.
Пречиста Діва Марія народилась у той час, коли, здавалося, сповнений гріха та неправди світ ось-ось сам себе знищить. Подія Різдва Пресвятої Богородиці наблизила до нас Царство Небесне, давши людям надію на справжнє спасіння і життя з Богом.
У народі свято Різдва Пресвятої Богородиці називають Другою Пречистою. Здавна люди знають, що у цей день молитви матерів до Діви Марії про здоров’я та щастя своїх дітей мають особливу силу. Друга Пречиста завжди відзначалась як свято справжньої радості: після молитов у храмі люди ходили один до одного в гості. До цього дня готували багато ситних страв: борщ зі свининою чи птицею, печеню, голубці, пироги, млинці, вареники. Від Різдва Пресвятої Богородиці вже можна було засилати сватів до дівчат.

Підготувала Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.