Блокування, “замінування”, непрості рішення

У  Полтаві пройшло перше пленарне засідання двадцять четвертої сесії обласної ради шостого скликання. Провів його виконуючий обов’язки голови обласної ради, перший заступник голови обласної ради Володимир Марченко (“Батьківщина”). У роботі зібрання взяли участь голова облдержадміністрації Віктор Бугайчук, народні депутати України Юрій Бублик (фракція “Свобода”), Сергій Гордієнко (фракція КПУ).
Одразу на початку засідання в залі вийшли люди з протестними плакатами. Вони зайняли трибуну й оголосили свої вимоги до депутатів. Представники громадськості говорили, що підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги веде до зубожіння народу, насамперед малозабезпечених верств населення, і треба боротися за те, щоб, за їхніми словами, ганебні, принизливі для людей тарифи знизити. Вони хотіли знати, як розподіляються бюджетні кошти, які виділяються обласним комунальним підприємствам. Розвиваючи тему компослуг, вимагали внести до порядку денного сесії питання про скасування одного з рішень, прийнятих двадцять сьомою сесією попереднього, 5-го, скликання 23 червня 2010 року. Йшлося про особливі умови типового контракту з керівниками установ, підприємств і організацій обласної комунальної власності, де обумовлюється конфіденційність умов договору. Представників Громадської ради при облраді обурило те, що інформація про заробітну плату керівників обласних комунальних підприємств є конфіденційною і неможливо прослідкувати, які зарплати мають керівники і як розпоряджаються бюджетними коштами.

Лауреати і номінанти обласної премії імені І.П.Котляревського Марина Кононенко, Олена Шарбенко, Віктор Козуб, Олександр Білоусько, Тетяна Чугуєвець, Володимир Шкурупій (єпископ Харківський і Полтавський УАПЦ Афанасій), Олена Шевченко, Василь Голуб, Вікторія Бовтік, Тарас Пустовіт.

Лауреати і номінанти обласної премії імені І.П.Котляревського Марина Кононенко, Олена Шарбенко, Віктор Козуб, Олександр Білоусько, Тетяна Чугуєвець, Володимир Шкурупій (єпископ Харківський і Полтавський УАПЦ Афанасій), Олена Шевченко, Василь Голуб, Вікторія Бовтік, Тарас Пустовіт.

Володимир Марченко попросив громадських активістів надати своє звернення, на що вони відповіли – тільки те й роблять, що пишуть звернення, а діла немає. Представники громадськості вимагали, щоб їхнє питання було внесене й проголосоване одразу. Вигуки ставали гучнішими, час спливав, напруга зростала. Депутат Юрій Кривошеєв (“Батьківщина”) сказав, що займеться цим питанням, від свого імені подасть відповідну заяву. Зрештою домовилися виявляти взаємну повагу і не зривати роботу сесії. Депутат Олександр Масенко (КПУ) зазначив, що питання порушене правильне і треба його підтримати в інтересах усіх мешканців Полтавщини. Володимир Марченко поставив на голосування пропозицію про внесення цього питання до порядку денного, пропозицію підтримали.
За традицією на початку пленарних засідань проводяться церемонії нагородження. Коли розбурхані емоції почали вщухати, Володимир Марченко, Віктор Бугайчук вручили дипломи лауреатам обласної премії імені Івана Котляревського, почесні відзнаки представникам полтавської громади за активну благодійницьку діяльність з матеріально-технічного забезпечення українських військових, які беруть участь у бойових діях на Сході України, та іншим.
Після цього роботу сесії довелося перервати. Володимир Марченко оголосив, що надійшло повідомлення від начальника головного управління ДСНС України у Полтавській області Романа Кириленка про анонімний телефонний дзвінок щодо замінування приміщення. Фахівці вибухівки не виявили, і згодом сесія продовжила роботу.
Депутати сформували порядок денний, внісши ряд додаткових питань. Володимир Марченко поінформував про входження депутатів обласної ради Олександра Коваленка та Діонісія Капліна до складу депутатської групи “Європейський вибір” в обласній раді; вихід депутата Ігоря Сірика із фракції Комуністичної партії України в обласній раді; вихід депутата Льва Жиденка із фракції “УДАР” та входження до депутатської групи “Європейський вибір”.
Хвилиною мовчання депутати, всі присутні вшанували пам’ять 28 земляків – військовослужбовців, які загинули при виконанні військового та громадянського обов’язку в ході проведення АТО. Полеглих згадали поіменно.
Питання про керівників суб’єктів господарювання спільної власності територіальних громад області представив начальник управління майном обласної ради Сергій Сагайдачний. Сесія прийняла рішення про укладення та переукладення трудових контрактів із керівниками закладів освіти, культури, охорони здоров’я, соціального захисту.
Громадські активісти знову почали виходити до трибуни, вимагаючи прискорити розгляд питання по ЖГК. На пропозицію громадськості сесія своїм рішенням доручила управлінню майном обласної ради доопрацювати тексти контрактів, привівши документи у відповідність до затвердженого обласною радою Положення про порядок призначення керівників на посади, виключивши суперечливий пункт про конфіденційну інформацію.
Депутати підтримали внесення змін до регіональної програми “Територіальна оборона” на 2014 рік. Про проведену оборонну роботу поінформував голова ОДА Віктор Бугайчук.
Сесія підтримала внесення змін і доповнень до обласної Комплексної програми соціального захисту осіб з обмеженими фізичними можливостями та ветеранів війни на 2013–2020 роки. Передбачається залучення додаткових коштів для допомоги вимушеним переселенцям, сім’ям загиблих і поранених військовослужбовців. Таке важливе рішення не набирало потрібної кількості голосів, між тим, голова профільної комісії Анатолій Олійник (“Батьківщина”) зазначив, що немає жодного депутата, який голосував би проти. З’ясували, що на робочих місцях депутатів не працюють комп’ютери. Після налаштування техніки і пробного голосування рішення було прийняте.
Про зміни до обласної Програми розвитку фізичної культури і спорту на 2012–2016 роки доповідав начальник профільного управління ОДА Олександр Пєшков. Йшлося про будівництво спортмайданчиків зі штучним покриттям. Втім депутати не підтримали даної пропозиції. Питання не взяли навіть за основу, щоб потім вносити пропозиції.
Після кількох провальних голосувань пролунали пропозиції про те, що треба зробити перерву і порадитися з керівниками груп і фракцій щодо доцільності продовження роботи, бо конструктиву не передбачається. Вирішили провести консультації депутатських груп і фракцій. По закінченні перемовин головуючий оголосив, що сесія продовжиться наступної середи, 24 вересня.
***
В інтерв’ю журналістам Володимир Марченко зазначив: “Сьогодні в залі є і політика, і тривожний стан, пов’язаний з воєнними подіями. Й атмосфера виборчої кампанії торкнулася наших колег. Багато депутатів, на жаль, з тих чи інших причин не готові до конструктивної роботи. Можливо, деякі ще не визначились зі своїм остаточним рішенням – як підтримувати ті чи інші проекти. Вважаю, прийняте нормальне цивілізоване рішення – якщо ми не знаходимо компроміс і консенсус, потрібно взяти паузу, доопрацювати на комісіях питання, які досить складні, потребують фінансування, певних змін. Ми продовжимо роботу комісій, проведемо ще раз зустріч із керівниками фракцій та профільних депутатських комісій і вийдемо на наступне пленарне засідання з конструктивними рішеннями й позиціями”.
***
P.S. На жаль, тема “замінувань” того дня продовжилася. Повідомлення про вибухівку в адмінбудівлі надійшло вдруге за добу о 14.53, поінформували в ЦГЗ УМВС України в Полтавській області. Для пошуку вибухонебезпечних речовин задіяли ряд оперативних служб міста. Тривають слідчі дії.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.