Спогад чуда Архістратига Михаїла

У  православному церковному календарі окрему увагу відведено вшануванню ангелів. Передусім покровителю воїнів, які борються за правду, та захиснику християн від усіх видимих і невидимих ворогів Архістратигу Михаїлу. 19 вересня віряни відзначають Спогад чуда Архістратига Михаїла в Хонах (Колосах).
Чудесна подія відбулася у ІV столітті у фрігійському місті Хони, яке за апостола Павла називалось Колосами. Місто існувало між V століттям до н. е. і XII століттям н. е. Його руїни можна побачити й сьогодні за 10 кілометрів на захід від турецького міста Денізлі, поблизу села Хоназ.
У Колосах, над цілющим джерелом, стояв прекрасний храм на честь святого Архістратига Михаїла. Його збудували стараннями одного знатного грека, який хотів віддячити Архістратигу за зцілення своєї німої доньки. Дар мови вона отримала, коли випила чудесної води з джерела, про яке розповів Архістратиг Михаїл, явившись її батькові уві сні.
Після того зі сподіваннями на зцілення у Колоси йшло багато людей. Чимало з них лише тут наверталися до віри в Христа. Шукати свого шляху до Господа спонукав їх і приклад благочестивого життя преподобного Архипа, який багато років служив у храмі святого Архістратига Михаїла паламарем. Затаївши на нього зло, язичники змовились знищити храм разом із праведником. Вони з’єднали в одне русло дві гірські річки й направили їх течію на храм. Святий Архип щиро молився Архістратигу Михаїлу про відвернення лиха. І Архістратиг прийшов на допомогу. Ударом жезла він відкрив у горі широку розколину, в яку й полинули бурхливі води. І храм, і його вірного служителя було чудесно врятовано.
В Україні Архістратиг Михаїл – один із найшанованіших святих. За часів Київської Русі він вважався покровителем князів і патроном міста Києва, тому онук Ярослава Мудрого збудував на його честь Михайлівський Золотоверхий собор. Наші предки вірили, що в день Михайлового чуда святий ходить по землі у вигляді бідного старця й перевіряє, як його шанують. Людей, які на свято працювали, Архістратиг карав, змушуючи псувати розпочату справу в найбезглуздіший спосіб – різними “чудасіями”.

Підготувала
Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.