“Поки сонце з неба сяє, Тебе не забудуть!”

Як наголосила, відкриваючи урочистості, кандидат філологічних наук, доцент кафедри культурології та історії Полтавського університету економіки і торгівлі Віта Сарапин, це саме він, наш славетний земляк, засновник сучасної української літератури, поет, драматург і громадський діяч Іван Петрович Котляревський, зібрав полтавців на своє
DSC_0647245-річчя. А до пам’ятника письменникові прийшли учні й педагоги шкіл міста, студенти і викладачі Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка, наукові працівники літературно-меморіального музею І. П. Котляревського, культурна громадськість.
Він тут народився, звідси ішов у світи і завжди сюди повертався, для полтавців і всіх українців був співгромадянином, моральним авторитетом, взірцем добротворення і служіння людям… І вони невіддільні одне від одного – Полтава і її геній, промовляє ведуча заходу. А що це справді так, підтверджують у вітальній літературно-мистецькій композиції до 245-річчя І.П. Котляревського учні Полтавського міського багатопрофільного ліцею №1, який носить ім’я видатного земляка.
Як завжди, глибоко патріотично й натхненно, звучало слово ректора Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г.Короленка, доктора філологічних наук, професора Миколи Степаненка. Він зокрема наголосив:
– Як гордо й велично сьогодні в розвихреній Україні звучать слова Котляревського: “Де згода в сімействі, де мир і тишина, щасливії там люди, блаженна сторона”. Наспіє мир, блаженна буде українська сторона, ніколи не засумняться українські яснії зорі, вишневі садки, білі хати, а мир хрещений український відтепер і завжди буде велично і твердо говорити: “Слава Україні!”
– Героям слава! – дружно відповіли присутні.
Сценку із вистави “Наталка Полтавка” представили актори академічного обласного українського музично-драматичного театру імені М.В. Гоголя – заслужений артист України Олег Шеремет, Лідія Кретова та Віталій Кропива. “Молитву за Україну” виконав камерний хор “Гілея” (керівник – Світлана Гогохія).
Завершився захід покладанням квітів до підніжжя пам’ятника славному нашому іменинникові, котрий і сьогодні єднає українців усього світу в любові до рідної землі.

Лідія ВІЦЕНЯ
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.