Усікновення голови Хрестителя Господнього Іоанна

Вшанування пам’яті Іоанна Хрестителя в східній літургійній традиції є особливо урочистим. Упродовж церковного року православні християни відзначають шість свят на його честь. 11 вересня традиційно згадують про трагічну подію Усікновення голови Пророка, Предтечі й Хрестителя Господнього Іоанна. Цього дня віряни дотримуються суворого посту, який є виявом їхньої скорботи про насильницьку смерть великого Пророка.
Про мученицьку кончину святого Іоанна Предтечі в 32 році після Різдва Христового оповідають євангелісти Матфей і Марк. Пророк Божий відкрито викривав царя Ірода (Ірод Антипа – тетрарх римської провінції Галілея на півночі Палестини) за те, що той, залишивши законну дружину, дочку аравійського царя Арефи, беззаконно жив з Іродіадою, дружиною свого брата Филипа. Отож жінка захотіла помститися Пророкові. Одного разу, коли Ірод святкував свій день народження, для нього танцювала донька Іродіади – Соломія. Цей танець дуже сподобався Іродові, й він пообіцяв дівчині, що виконає будь-яке її бажання. Дівчина, за намовою матері, попросила відсікти Іоаннові Хрестителю голову. Ірод засмутився. Він боявся гніву Божого за вбивство Пророка, якого сам раніше слухався. Боявся він і народу, який любив Іоанна Предтечу. Але через гостей і необережну клятву все-таки повелів відрубати святому голову й віддати Соломії.
За переказами, вуста мертвої голови проповідника покаяння ще раз відкрилися й промовили: “Іроде, не гоже тобі мати дружину Филипа, брата твого”. Злісна Іродіада попроколювала язик Пророка шпилькою і закопала голову в нечистому місці. Але Іоанна, дружина царського урядника Хузи, таємно взяла святу голову, поклала в посудину й поховала її на Єлеонській горі, в одному з маєтків Ірода.
Божий гнів обрушився на тих, хто зважився погубити Пророка. Соломія переходила взимку річку Сікоріс і провалилася під лід. Голову її, відрізану гострою крижиною, принесли Іродові та Іродіаді. Аравійський цар Арефа вислав свої війська проти Ірода, щоб помститися за безчестя дочки, і завдав йому поразки. Римський імператор Кай Калігула в гніві заслав Ірода разом з Іродіадою до Іспанії, де вони загинули.
У народі день пам’яті про насильницьку смерть Іоанна Предтечі має назву “Головосіки”. Протягом цього дня люди боялись брати до рук ножа чи інші гострі предмети. Овочі для приготування страв чистили й подрібнювали завчасно.

Підготувала Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.