Соціальний захист громадян, підтримка учасників АТО

Під головуванням Валерія Пархоменка відбулося спільне засідання президії обласної ради та постійної комісії обласної ради з питань бюджету та управління майном, на якому розглянуто проекти рішень двадцять четвертої сесії обласної ради та планові питання.
У засіданні взяли участь виконуючий обов’язки голови обласної ради – перший заступник голови обласної ради Володимир Марченко, голова облдержадміністрації Віктор Бугайчук, заступник голови обласної ради Володимир Микійчук, керівники структурних підрозділів обласної ради та облдержадміністрації, органів місцевого самоврядування, представники громадськості.
Депутати підтримали внесення змін до регіональної програми “Територіальна оборона” на 2014 рік, які передбачають фінансування потреб батальйону територіальної оборони Полтавщини, інших військових частин, які сформовані в області для виконання завдань АТО. Як зазначив Володимир Марченко, з метою прискорення прийняття рішення підготовлено спільне розпорядження голови облдержадміністрації та виконуючого обов’язки голови обласної ради, яке буде внесено на затвердження сесією обласної ради.
Дискусійного обговорення набуло питання “Про прийняття комунального закладу “Спортивний комплекс м. Гребінка” до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Полтавської області”. Депутати Іван Близнюк, Юрій Цомартов, Степан Бульба висловилися за необхідність збереження цього унікального спортивного комплексу, прийнявши його до обласної комунальної власності. Про те, що прийняття у спільну власність комплексу суперечить Бюджетному кодексу та розпорядженню уряду, що обласному бюджету буде надзвичайно складно утримувати цю спортивну споруду, вели мову депутати Володимир Оніщенко, Юрій Шляховий, директор департаменту фінансів облдержадміністрації Павло Кропивка. На пропозицію депутатів Олександра Залужного, Анатолія Шкарбана, Олександра Удовіченка облдержадміністрації рекомендовано вивчити дане питання, підготувати фінансові розрахунки та внести до обласної ради відповідні пропозиції.
У порядку контролю депутати заслухали інформацію про хід виконання рішення першого засідання двадцять третьої сесії обласної ради шостого скликання від 27 червня 2014 року “Про внесення змін та доповнень до Комплексної програми розвитку освітньої галузі Полтавської області на 2011–2015 роки” в частині здійснення капітального ремонту покрівель за рахунок коштів обласного бюджету в 2014 році; ознайомилися з фінансовими планами комунальних підприємств “База-магазин “Освітатехпостач”, “Освітаінфоком” на 2014 рік.
Було розглянуто ряд звернень до комісії. Зокрема погоджено виділення з обласного бюджету 12 мільйонів гривень на першочергові потреби обласних лікувальних закладів; 1 мільйон гривень – для надання матеріальної допомоги особам, які переселилися в Полтавську область з тимчасово окупованої території України та території проведення антитерористичної операції у східному регіоні, потерпілим та членам сімей загиблих (померлих) військовослужбовців (військовозобов’язаних, резервістів), які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, брали участь у антитерористичній операції, та осіб, які були призвані на військову службу під час мобілізації, на особливий період, і загинули при виконанні обов’язків військової служби; виділення 120 тисяч гривень – на очищення території авіаційного полігона “Яреськи” від вибухонебезпечних предметів.
У ході засідання було заслухано та обговорено інформацію директора департаменту фінансів облдержадміністрації Павла Кропивки про основні напрями бюджетної політики на 2015 рік, затверджено результати засідання конкурсної комісії на право оренди нерухомого майна спільної власності територіальних громад області, розглянуто інші питання.
***
Засідання постійної комісії з питань соціального захисту населення провів голова комісії Анатолій Олійник. У роботі зібрання взяли участь заступник голови обласної ради Володимир Микійчук, перший заступник голови облдержадміністрації Олег Пругло, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації і обласної ради, представники громадських організацій.
Комісія розглянула та підтримала внесення змін до регіональної Програми “Територіальна оборона” на 2014 рік. Обговорюючи питання, депутат Юрій Цомартов озвучив прохання командування санітарної роти, яка сформована в області та перебуває в зоні АТО, про надання термінової допомоги підрозділу запчастинами до санітарних автомобілів, спецодягом та засобами зв’язку.
З метою ефективного використання бюджетних ресурсів, координації роботи з вирішення проблем полтавців – учасників антитерористичної операції депутат Анатолій Шкарбан запропонував розширити повноваження постійної комісії обласної ради з питань забезпечення законності та правопорядку.
Депутати підтримали пропозицію громадськості щодо підготовки та внесення на розгляд сесії обласної ради проекту Звернення обласної ради до Верховної Ради України про внесення змін до чинного законодавства в частині надання учасникам АТО статусу учасників бойових дій.
У порядку контролю депутати заслухали та взяли до відома інформацію про використання коштів обласного бюджету, передбачених для надання матеріальної допомоги особам, які переселилися в Полтавську область із тимчасово окупованої території та території проведення антитерористичної операції у східному регіоні, потерпілим та членам сімей загиблих (померлих) військовослужбовців (військовозобов’язаних, резервістів), які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, а також брали участь у антитерористичній операції, та осіб, які були призвані на військову службу під час мобілізації, на особливий період, і загинули при виконанні обов’язків військової служби.
Як повідомила директор департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Людмила Корнієнко, 318 переселенців із тимчасово окупованої території України та зони АТО, які сьогодні проживають на Полтавщині, отримали матеріальну допомогу на загальну суму 238 тисяч гривень, 30 пораненим військовослужбовцям надано допомогу від 2 до 15 тисяч гривень, 14 членам сімей загиблих військовослужбовців виплачено по 25 тисяч гривень. Загальна сума допомоги склала 850 тисяч гривень. Утім потребують допомоги сім’ї 8 загиблих військовослужбовців, 6 поранених, подано на розгляд 25 заяв переселенців.
Як наголосив голова комісії Анатолій Олійник, допомога з обласного бюджету має надаватися: по-перше, сім’ям загиблих героїв; по-друге, пораненим учасникам АТО; по-третє, переселенцям – дітям, жінкам, інвалідам.
Враховуючи ситуацію, комісія підтримала звернення департаменту праці та соціального захисту населення ОДА про виділення 1 мільйона гривень на зазначені цілі. На пропозицію депутата Анатолія Шкарбана комісія рекомендувала облдержадміністрації переглянути обласні програми з метою акумулювання коштів для вирішення першочергових проблем області.
У ході засідання було заслухано інформацію про організацію роботи з особами, які переселилися в нашу область із тимчасово окупованої території та території проведення антитерористичної операції у східному регіоні. Констатувалося, що зареєстровано 2310 звернень від переселенців. Цим громадянам надається допомога у вирішенні житлових питань, працевлаштуванні. Інформацію комісія взяла до відома.

Відбулося засідання постійної комісії з питань молодіжної політики, спорту та туризму, в якому взяли участь заступник голови обласної ради Володимир Микійчук, керівники структурних підрозділів ОДА, члени Громадської ради при облраді. Вів засідання голова комісії Андрій Соколов. Найбільшу увагу депутати приділили питанню про приймання комунального закладу “Спортивний комплекс м. Гребінка” до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Полтавської області. Після детального ознайомлення з питанням депутати одноголосно підтримали прийняття закладу в обласну власність та рекомендували облдержадміністрації внести відповідний проект рішення на наступну сесію обласної ради. Управлінню з питань фізичної культури і спорту ОДА рекомендовано надати фінансові розрахунки коштів, необхідних на утримання закладу, капітальний ремонт та розробити проект розвитку спортивного комплексу.
Депутати розглянули і підтримали питання про внесення змін до обласної Програми розвитку фізичної культури і спорту на 2012–2016 роки. Йшлося про збільшення обсягу фінансування будівництва спортивних майданчиків зі штучним покриттям у поточному році. Кошти спрямовані на будівництво спортмайданчиків у Світлогірському Кобеляцького району, Головачі – Полтавського, в Полтавському національному технічному університеті імені Юрія Кондратюка та Полтавській державній аграрній академії. Депутати підтримали пропозицію Володимира Онищенка провести виїзне засідання комісії з перевірки готовності названих об’єктів, розглянули інші питання.
***
Програма тероборони виконується незадовільно. На це вкотре звернули увагу депутати на засіданні постійної комісії з питань будівництва, транспорту та зв’язку, яке провів голова комісії Віктор Шадчнєв. У роботі зібрання взяли участь заступник голови обласної ради Володимир Микійчук, перший заступник голови облдержадміністрації Олег Пругло, представники громадських організацій. Депутати схвалили внесення змін до регіональної програми “Територіальна оборона” на 2014 рік, що передбачають фінансування потреб частин і підрозділів, які сформовані в області для виконання завдань антитерористичної операції, полтавців, мобілізованих до військових частин, які перебувають у зоні АТО. Обговорюючи питання, депутат Юрій Кривошеєв висловив критичні зауваження на адресу виконавців програми щодо незадовільного використання 5 мільйонів гривень, виділених обласною радою. Цю точку зору підтримали депутати Володимир Микійчук, Віктор Шадчнєв, Ігор Сірик, Олександр Гриценко, Володимир Полтавець. Комісія рекомендувала ОДА поінформувати депутатів на сесії обласної ради про причини незадовільного використання відповідних коштів та назвати посадовців, з вини яких завдання регіональної програми “Територіальна оборона” не виконуються.
Депутати розглянули інші питання, взяли до відома інформацію Державної фінансової інспекції в Полтавській області щодо результатів аудиту ефективності використання бюджетних коштів, спрямованих на виконання Регіональної програми заходів з організації рятування людей на водних об’єктах Полтавської області, обговорили проблемні питання перевезень на приміських автобусних маршрутах загального користування, що не виходять за межі району, та звернення до комісії.

Прес-служба обласної ради

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.