Захист прав та інтересів громадян і держави

Згідно зі стратегічним планом розвитку судової влади одним із першочергових завдань є забезпечення належного доступу до судової інформації. З цією метою колективом господарського суду області проводиться робота з висвітлення діяльності суду. Для цього постійно оновлюються всі розділи інтернет-сторінки на офіційному веб-порталі “Судова влада України”. В січні поточного року до штатного розпису суду введено посаду головного спеціаліста із забезпечення зв’язків із засобами масової інформації, організовано роботу телефону “гарячої лінії”. У друкованих та електронних ЗМІ оприлюднюються відомості про діяльність суду, приклади судової практики, що мають резонанс та впливають на суспільний інтерес громади області. При відправленні судочинства практикується використання відеоконференц-зв’язку, що дає можливість учасникам процесу брати участь у судовому засіданні дистанційно.
Забезпечуючи захист економічних прав та тих, які охороняє закон, інтересів господарюючих суб’єктів, судді активно реагують на виявлені порушення законності. За наслідками протягом півріччя поточного року на адресу керівників підприємств, державних установ і організацій надіслано 28 окремих ухвал, 6 повідомлень до органів прокуратури.
Щодо безпосереднього відправлення судочинства, то за результатами розгляду судових спорів у першому півріччі поточного року суддями ухвалено понад 2300 процесуальних документів, 95 відсотків яких були пов’язані з майновими спорами про виконання господарських договорів
у частині неналежного виконання суб’єктами господарювання взятих на себе фінансових зобов’язань. З підприємств, установ та організацій Полтавської області до стягнення було заявлено понад 416 мільйонів гривень заборгованості за невиконання чи неналежне виконання зобов’язань за договорами, в тому числі 255 мільйонів гривень заборгованості за поставлену продукцію. При цьому за порушення договірної дисципліни складова додаткової відповідальності у вигляді штрафних санкцій склала більш ніж
93 мільйони гривень.
За позовами, що подавалися на запит суспільних інтересів органами прокуратури та Антимонопольного комітету, державі відшкодовано півтора мільйона гривень. Загальна сума судового збору, сплаченого заявниками до Державного бюджету, склала понад 4 мільйони гривень.
Характеризуючи спори за категоріями, слід зазначити таке. У структурі корпоративних спорів більшість стосувалися визнання недійсними загальних зборів у частині порушення прав на акції чи статутний капітал. Не втрачали актуальності й справи про визнання боржника банкрутом. За перше півріччя 2014 року судом було прийнято 29 таких постанов.
Статистичні дані свідчать про те, що протягом першого півріччя поточного року колектив господарського суду Полтавської області забезпечив високий рівень якості відправлення судочинства. Показник скасованих чи змінених судових актів відносно кількості ухвалених рішень склав 2,5 відсотка. За офіційними даними, відповідно до статистичного бюлетеня Вищого господарського суду України, господарський суд Полтавської області за показниками роботи – серед десяти кращих судів України.

Валерій ЦІЛЕНКО
Голова господарського суду
Полтавської області

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.