Науковець, художник, мандрівник…

У клубі “Цікаві зустрічі”, що діє при відділі мистецтв обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. П. Котляревського, завжди з нетерпінням чекають на нові творчі побачення з кандидатом біологічних наук, доцентом кафедри екології Полтавської державної аграрної академії Леонідом Колєсніковим. Секрет у тому, що його життєві пріоритети не обмежуються лише викладацькою та науковою справою – Леонід Олегович відвідав багато куточків світу й охоче розповідає про свої мандрівки, причому не тільки захопленим словом, а й пензлем художника. Нещодавно він повернувся з Німеччини, де протягом місяця контактував з колегами-науковцями, насолоджувався мандрівками в Альпи та писав етюди для чергової виставки.
Творчий звіт художника ще попереду, тож спілкування у клубі “Цікаві зустрічі” мало значення своєрідної фотопередмови від автора, в якій він налаштовував глядача на вже підготовлене сприйняття архітектурних шедеврів і живописних краєвидів Німеччини. Ділився враженнями, зокрема про найвищий у світі храм – Ульмський собор, про присвячений операм Вагнера замок “Нова лебедина скеля”, про одне з найглибших у Альпах Боденське озеро та про улюблений усіма туристами “Острів квітів” (острів Майнау). Звісно, не залишилися поза увагою і набагато прозаїчніші теми, як то порівняння цін на товари першої необхідності в Україні та Німеччині, рівень оплати праці й пенсій, умови ведення фермерського господарства. Щодо останнього, то німецький досвід Леоніду Колєснікову відомий добре, адже його колись суто професійне знайомство з родиною фермерів Мецгерів із міста-побратима Полтави – Ляйнфельдена – давно вже переросло в дружбу. Цього разу він гостював у них уже вп’яте.
Успішно підтримує Леонід Колєсніков і встановлене свого часу між науковцями Полтавської державної аграрної академії та інституту фітомедицини Хоенхаймського університету (в передмісті Штутгарта) фахове спілкування. Прикметно, що найзатребуваніші в Німеччині наукові дослідження в аграрній галузі стосуються різних аспектів органічного землеробства, зокрема біологічного захисту рослин.
Про власний останній здобуток із етимології Леонід Олегович Колєсніков розповів своїм друзям із клубу “Цікаві зустрічі” досить скромно й уже майже на завершення спілкування. Місяць тому у видавництві LAMBERT Academic Publishing (Німеччина) світ побачила його монографія “Польові жужелиці Лісостепу України та органічне землеробство”. Цікаво, що пропозицію опублікувати її Колєсніков отримав рік тому дуже несподівано: іноземні видавці виявили інтерес до науковця з Полтави, помітивши посилання на його статті в дослідженнях авторів із російського Санкт-Петербурга. Півроку Леоніду Олеговичу знадобилося для систематизації своїх напрацювань. Тепер же, коли справу вдало завершено, можна з натхненням братися й за підготовку до виставки картин. А вона обов’язково запросить глядачів у древні німецькі замки, величні гори Альпи, на казковий “Острів квітів”.

Вікторія КОРНЄВА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.