Дух патріотизму і віра в перемогу

Особливою прикметою цьогорічного Дня знань у Кременчуці були вишиванки і віночки. Після найбільш масового в Україні параду вишиванок, який відбувся з нагоди 23-ї річниці Незалежності у Києві, юні кременчужани підтримали патріотичну ініціативу дорослих. Деякі школи цього року відмовились і від традиційних дорогих букетів, вирішивши перерахувати гроші, які планувалося витратити на них, на потреби бійців АТО.
Усього ж за парти у кременчуцьких школах сіли 19439 школярів, із них 2321 – першокласники. Разом із кременчужанами навчання в школах розпочали й близько півтори сотні дітей переселенців зі східного регіону. Після традиційних лінійок учні пішли на перший урок на тему “Україна – єдина країна”.
Не менш патріотичним було свято першого дзвоника й посвячення у студенти в єдиному класичному ВНЗ Полтавщини – Кременчуцькому національному університеті імені Михайла Остроградського. Сюди завітав голова облдержадміністрації Віктор Бугайчук.
Свою промову він розпочав з того, що нагадав присутнім, як 75 років тому розпочиналася Друга світова війна.
– Країни Європи мирно жили, не виявляючи агресії до інших держав, – наголосив Віктор Бугайчук. – Однак непомірні амбіції фашистського й більшовицького правителів призвели до вторгнення на територію Польщі, окупації Прибалтики. Те ж саме зараз робить Росія стосовно України. 23 роки ми жили мирно, будуючи власне майбутнє. Тепер я з усією відповідальністю можу заявити, що, починаючи ще з 2008 року, сусідня держава почала готуватися до вторгнення на територію України. Задля цього системно збільшувала свою армію, заводила агентуру в силові структури нашої держави, розробляла плани з анексії Автономної Республіки Крим. Результат цих дій ми сьогодні маємо й на Сході країни. Кращі сини нашого народу мужньо борються з агресором і платять своїми життями. Полтавщина вже втратила понад 20 героїв, сотні поранених лікуються у наших медичних закладах.
Віктор Бугайчук запропонував вшанувати пам’ять усіх загиблих захисників Вітчизни хвилиною мовчання. Потім він побажав студентам гідно нести це високе звання, адже Україна потребує високоосвічених інженерів, інших фахівців. Своїм старанним навчанням молодь Кременчука спроможна зробити вагомий внесок у розвиток держави та її обороноздатності. Українській армії потрібні сучасні технології й зброя, яка б могла надійно захищати мирне небо й кордони. Як приклад Віктор Бугайчук назвав авторську розробку кременчуцьким інженером-конструктором Володимиром Пилипенком протикумулятивного екрана для військової техніки. Розробку схвалено Міністерством оборони України, про що йдеться у листі з цього відомства на адресу облдержадміністрації. Більше того, в МОУ просять налагодити серійне виробництво таких екранів, які рятують сотні людських життів.
До учасників урочистої лінійки також звернувся ректор університету, професор Михайло Загірняк. Будучи вихідцем із Луганська, він добре розуміє увесь трагізм того, що там нині відбувається.
– Руйнується промисловість не тільки Донбасу, а й усієї країни, тому цей навчальний рік буде надзвичайно важким, – наголосив він. – Але я сподіваюсь, що ми вистоїмо, переможемо й примножимо славу країни й університету.
Цього року на перший курс навчального закладу зараховано більше 850 першокурсників денної форми навчання та понад 340 – заочної. Усього ж у ВНЗ за всіма формами навчається майже 7 тисяч студентів. Також близько 2 тисяч студентів навчаються у двох його коледжах – в Комсомольську та Кременчуці. Університетові, який за 53 роки пройшов цікавий і змістовний шлях розвитку, є чим пишатися, наголосив ректор.
Михайло Загірняк розповів учорашнім абітурієнтам про найбільш вагомі досягнення вишу. Предметом особливої гордості він назвав 48-му позицію університету у зведеному рейтингу 292 ВНЗ України, який цього року провело Міністерство освіти і науки України на підставі найбільш відомих в Україні рейтингів ВНЗ (“ТОП-200 Україна”, “Scopus” і “Вебометрикс”). Крім того, МОН України визначило по 10 кращих вищих навчальних закладів з кожного регіону – східного, західного, центрального і південного. КрНУ знов довів свою конкурентоспроможність, потрапивши до переліку кращих десяти ВНЗ Центральної України. Вагомим аргументом на користь цього є рекордний результат КрНУ на Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт із природничих, технічних та гуманітарних наук у 2013–2014 навчальному році – 78 студентів з 55 конкурсними роботами стали переможцями і отримали дипломи Міністерства освіти і науки України.
Звісно, не обійшлося на святі без урочистого виконання трьох гімнів – Державного гімну України, гімну університету й “Гаудеамусу” – та вручення першокурсникам символічного ключа знань, студентського квитка та залікової книжки. Завершилося свято пригощанням смачним короваєм та патріотичною вокально-танцювальною композицією “Перлина України”.

Віра ІЛЬКОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.