Подячна дорога до Пророка Тараса

У  День Незалежності України в селі Абазівка Полтавського району урочисто відкрили пам’ятник Пророку нації, світочу українського Слова й натхненнику нашого незборимого духу Тарасу Григоровичу Шевченку. На цю подію жителі Абазівської сільської ради чекали довгий час і були раді з того, що вона відбувалась саме в день головного державного свята. Ідея вшанувати пам’ять українського генія у монументі виникла вже давно, проте втілити плани в життя виявилося непросто. Справа гальмувалася, передусім, через брак коштів. Але їх продовжували збирати всією громадою. Благодійниками стали підприємці, члени мисливських осередків, працівники закладів культури, викладачі, студенти.
Один з головних ініціаторів спорудження пам’ятника, директор Абазівського сільського краєзнавчого музею Олександр Лукомінський нагадав односельцям, що в далекому 1845 році Великий Кобзар зупинявся в Абазівці під час подорожі Україною, про що написав у своїй повісті “Близнецы”. Крім того, перебуваючи в Абазівці, Тарас Григорович Шевченко намалював портрет дружини засновника села Єлизавети Абази, який нині зберігається у Шевченківському національному заповіднику на Чернечій горі.
Олександр Лукомінський щиро подякував небайдужим людям, які допомагали збирати кошти на встановлення пам’ятника. Серед тих, кому він вручив подяки, були, зокрема, народний депутат України Юрій Бублик, козаки Супрунівського козацького полку Війська Запорозького, депутат Полтавської районної ради Григорій Рябокінь, директор підприємства “Облагропостач” Олександр Ківшик та багато інших свідомих активістів.
Із вітальним словом до громади звернувся Юрій Бублик. Освятив пам’ятник Кобзареві настоятель місцевої Свято-Успенської церкви отець Костянтин. Він наголосив, що Тарас Шевченко був глибоко релігійною людиною, велика частина його поетичних шедеврів – це молитви від серця, від душі за рідну Україну й свій народ. У віршах Великого Тараса – актуальний для нашого сьогодення заклик до єднання усіх українців на землі своїх пращурів.
Приємно, що зібрання з нагоди відкриття пам’ятника нагадувало справжній парад вишиванок. Майже всі учасники свята вбралися у барвистий національний одяг. Свої самобутні вишивки на шевченківську та національну тематику привезла до Абазівки народна майстриня Зоя Коваленко, ними було прикрашено весь парк. Родзинкою свята став оберіг “Полтавські шляхи-дороги Великого Кобзаря”. Це – значних розмірів полотно, на якому бісером вишита карта України та населені пункти, де побував Пророк. Роботу представила авторка, завідувач філії №7 Полтавської міської центральної бібліотеки, майстриня з народної вишивки Людмила Заливча. Разом з Валентиною Євсеєвою, полтавкою з абазівським корінням, та місцевими жителями вони вишили на карті назву “Абазівка”.
Зі щирими патріотичними промовами на урочистостях виступили також заслужений працівник культури України, голова Полтавського громадського Шевченківського комітету Валентина Шемчук, автор книги про Абазівку “На зламі тисячоліть” Микола Дорошенко, голова обласного відділення Всеукраїнського товариства “Просвіта” ім. Т. Г. Шевченка, народний депутат України попередніх скликань Микола Кульчинський, кандидат філологічних наук, доцент Полтавського національного педагогічного університету ім. В. Г. Короленка Віра Мелешко, вчителі Абазівської загальноосвітньої школи Наталя Олефіренко та Тетяна Іщенко, колишній Абазівський сільський голова Петро Деркач. Безсмертні рядки з творів Тараса Шевченка звучали у виконанні школярів та самобутнього гурту “Полтавські піснярі”.

Юлія ШАБЛЯ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.