“Всім серцем любіть Україну свою – і вічні ми будемо з нею!”

У  День Державного прапора України керівники області, представники громадських організацій і трудових колективів, духовенство, сотні небайдужих полтавців і гостей міста прийшли до пам’ятника Пророку Нації Тарасу Григоровичу Шевченку. Тут проходила традиційна для свята урочиста церемонія підняття синьо-жовтого стяга. Біля пам’ятника розгорнули й тримали в руках величезне полотнище Державного прапора.
20140824-DSC_0073Уперше в Незалежній Україні зібрання з цієї нагоди було сповнене не тільки духом величності історії одного з головних символів нашої державності, а й пронизливим настроєм буремного сьогодення, коли встановлення Державного прапора України над адміністративними будівлями Сходу країни означає повернення у міста й села Донбасу миру. Ціною цих подвигів є тяжкі бої із російськими найманцями та місцевими сепаратистами і втрачені життя наших воїнів-патріотів. Учасникам урочистостей нагадали, що синій і жовтий кольори нашого прапора набули сьогодні стверджувального змісту єдності України й стали знаком підтримки її європейського вибору в усьому світі.
Голова облдержадміністрації Віктор Бугайчук наголосив, що Україна гідно відповіла агресору, за короткий строк відродилася українська армія, були сформовані батальйони добровольців, які успішно дають відсіч загарбнику. Він висловив упевненість у перемозі над ворогом і закликав гуртуватися не тільки на передовій, а й у кожній окремій громаді. Заступник голови обласної ради Володимир Микійчук підкреслив, що у вирі останніх подій українці засвідчили свою незламну вірність заповітам славних предків про любов до рідної землі, честь і гідність. Патріотичними піснями всіх привітав пісенно-танцювальний ансамбль “Полтава” обласної філармонії. До пам’ятника Тарасу Григоровичу Шевченку поклали квіти, наголосивши, що вони від громади, яка розуміє Кобзареві пророчі слова як настанови до єдності нації.
Надалі святкове зібрання продовжилось у Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського. Тут відбулись урочистості з нагоди 23-ї річниці Незалежності України, центральною подією яких було вручення юним полтавцям паспортів громадянин України. Ведучі заходу нагадали присутнім про знаменне 24 серпня 1991 року, коли Верховна Рада УРСР прийняла Акт проголошення незалежності України, та про доленосний для нашого народу Всеукраїнський референдум 1991 року. Багато йшлося також про нинішній – трагічний, героїчний і переломний для історії України – 2014 рік, коли відбулися Революція Гідності та єднання народу задля захисту територіальної цілісності держави. Усіх полеглих борців за Незалежність України в минулі часи, а також нещодавно в Києві на Майдані та на Сході країни вшанували хвилиною мовчання.
DSC_0633З патріотичними промовами до всіх звернулися голова облдержадміністрації Віктор Бугайчук, заступник голови обласної ради Володимир Микійчук. Вони вручили дванадцятьом хлопцям та дівчатам паспорти громадян України. Як заповіт і наказ під час церемонії звучав безсмертний вірш Володимира Сосюри “Любіть Україну”. Новим громадянам запропонували створити з синіх та жовтих паперових квітів символічну карту України. Після урочистого дійства одна з його учасниць, студентка Полтавського політехнічного коледжу Національного технічного університету “Харківський політехнічний інститут” Марина Яковлєва розповіла, що пишається тим, що отримала паспорт у день великого для кожного українця свята й що чітко усвідомлює: її особисті прагнення зможуть реалізуватися тільки тоді, коли в Україні запанують єдність та мир. Музичну частину для урочистостей підготував симфонічний оркестр Полтавського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. М. В. Гоголя.
Ближче до вечора 23 серпня полтавська молодь, зорганізована зокрема Полтавським обласним молодіжним центром, зібралася на Театральній площі міста, щоб провести мирну ходу “Єдина Україна”. Учасникам акції роздавали сині та жовті повітряні кульки. З піснями та патріотичними гаслами колона пройшла до Білої альтанки, де розпочали виступ творчі колективи. Всі бажаючі могли відчути себе художниками й малювали синіми та жовтими фарбами. На асфальті полтавці зобразили голуба миру, а також випустили живого білого птаха та гірлянду повітряних кульок у небо.
Завершився перший святковий день у Полтаві благодійним концертом камерного оркестру імені Дмитра Ахшарумова обласної філармонії. Колектив виконував класичні шедеври просто неба, запросивши поціновувачів музичного мистецтва до Білої альтанки. Усі небайдужі могли пожертвувати кошти для підтримки родин Героїв, які загинули в боях за Україну на Донбасі.
***
Полтавщина – серце України, а не просто її географічний центр. На цьому наголошували полтавці, учасники Народного віче, що пройшло біля пам’ятника загиблим козакам в обласному центрі з нагоди 23-ї річниці Незалежності нашої держави.
…Лунає церковний дзвін, тріпочуть синьо-жовті прапори, козацькі корогви. Як не тяжко це визнавати, але саме трагічні події на Сході України перетворили Державний гімн на найпопулярнішу в народі мелодію, жовто-блакитні стрічки і прапори – на обов’язковий елемент одягу чи інтер’єру, а вишиванка для багатьох українців перестала бути просто сорочкою – усвідомлено відродилася із концертно-шароварного атрибута в предмет національної гідності й гордості. Воістину, ішли в Європу, а знайшли Україну. Кожен для себе, у власному серці.
До слова запрошуються заступник директора обласного державного архіву Тарас Пустовіт, громадський активіст, художник Олександр Келим, дисидент 1960-х, голова обласної організації ВО “Просвіта”, народний депутат України кількох скликань Микола Кульчинський, народний депутат України Юрій Бублик. Вони наголошували, що багатьма речами нам варто пишатися, адже поступово перемагаємо й українське зрадництво, і власну провінційність. Але й соромитися є чого: досі ходимо вулицями Фрунзе, Леніна, Рози Люксембург. Але війна змушує до свідомих дій і швидких правильних рішень. Як зазначив голова облдержадміністрації Віктор Бугайчук, полтавці навчилися робити те, чого не робили ніколи: захисні сітки для БТРів нашого виробництва рятують бійців АТО від ворожих куль і снарядів. За словами голови обласної ради Петра Ворони, 3 тисячі полтавців боронять державну незалежність України на Сході. Саме там нині проходить рубіж, на якому захищають не лише європейський вибір нашої держави, а й демократичні свободи країн Європи.
Під інструментальний та вокальний супровід ансамблю “Чураївна” до пам’ятника рушають із букетами і корзинами квітів очільники області, представники духовенства, громадськості, діти й дорослі. Зворушливо виглядають малюки у вишиванках. А ще зворушливіше читати на дитячих футболках жовто-блакитним “Я люблю Україну”, “Україна – понад усе”. Чи думали ми ще рік тому, що ці слова стануть настільки щирими масовими трендами?! І що гаслами наших патріотів – вояків УПА “Слава Україні!” – “Героям слава!” полтавці вітатимуться вранці на роботі, на вулиці, молодь – у громадських місцях. Як же дорого заплачено за таке переусвідомлення!
А потім учасники віча попрямували в Свято-Успенський собор на спільний молебень за Україну і її народ. Коли до собору на ранкову службу вливається свіжий потік парафіян, то, осіняючись хресним знаменням, німіє з порога: у центрі храму – обкладена квітами домовина. Полтавці прощаються із 25-річним Захисником Вітчизни, учасником АТО Сергієм Лимарем. Таке гірке вийшло “свято”… Триває церковна служба, крізь горішні вікна на блискучу підлогу падають сонячні промені, над дерев’яними узорами іконостаса злітає догори чоловіче багатоголосся: “Господи, помилуй нас!” А жінки у чорному, що одразу стали від горя бабусями із застиглими скляними очима, автоматично витирають рясні сльози. Іноді в молитву вплітається тихий плач.
…Після служби – причастя, потім священнослужителі відправили молебень за Україну.
***
А почалася низка заходів, присвячених
23-й річниці Незалежності України, в обласному центрі презентацією патріотичної літератури. 22 серпня у Полтавській обласній універсальній науковій бібліотеці імені І. Котляревського відбулася презентація двох книг видавництва “Просвіта” – Тараса Шевченка “Три літа” та Євгена Маланюка “Вибрані вірші, есе, статті”.
Як зазначив голова обласного осередку Всеукраїнського товариства “Просвіта” Микола Кульчинський, є певний символізм у тому, що ці дві книги вийшли в одному році, оскільки Шевченко мав колосальний вплив на Євгена Маланюка, як і на все покоління, яке жило й творило для України та боролося за її свободу та незалежність. Полтавська “Просвіта” торік відновила видавничу серію “Просвітницька книгозбірня”, яку започаткували ще в 1918 році.
***
Того ж дня увечері на площі біля Полтавського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. М. Гоголя відбулася грандіозна прем’єра під відкритим небом – театралізована хореографічна вистава “Україна. Дух волі”. В основу сюжету вистави лягла алегорична легенда про птахів, які через підступи долі були позбавлені свободи. Але любов зробила їх безстрашними, і в них прокинувся дух вільного птаства, що покликав пташиний ключ у політ.
Вперше полтавські глядачі побачили етно-шоу, що поєднало у собі українську етнічну танцювальну культуру з сучасними напрямками хореографічного мистецтва. Вистава супроводжувалася українською народною музикою у поєднанні з сучасними композиціями столичного етногурту “ДахаБраха”.
Ще напередодні, під час прес-конференції, продюсер проекту полтавка Наталія Гнітій розповіла, що проект розрахований як на українського глядача, так і на глядачів інших країн світу. І вже сьогодні трупа запрошена виступити із авангардною виставою на Міжнародному конгресі працівників культури, який відбуватиметься у вересні в Грузії, також є запрошення із Азербайджану. В планах артистів – поширення національної патріотичної ідеї серед діаспори країн Європи та Америки.
Полтавцям насправді пощастило стати першими глядачами хореографічної вистави, і те, що вона гідна уваги і українських, і європейських глядачів, красномовно свідчили гучні овації акторам.
***
Такого велелюдного святкування Дня Незалежності України Кременчук ще не знав. Революція Гідності, війна на Сході, біль утрат настільки об’єднали серця й душі українців, що через 23 роки у своїй переважній більшості вони повною мірою усвідомили, яким вагомим насправді є це слово – Незалежність. Того дня уся центральна частина міста перетворилася на справжній осередок української ідентичності та національного патріотизму.
Святкування розпочалося із рекордного велопробігу, в якому взяли участь більше тисячі містян. Велосипедисти у вишиванках, із державною символікою проїхали центральними вулицями міста близько 10 кілометрів. Сенсаційним виявився і традиційний парад вишиванок, у якому взяли участь майже 10 тисяч кременчужан. Уперше в місті разом зібралось стільки людей у національному вбранні. Такого розмаїття вишиванок Кременчук ще не бачив. Коли “голова” колони дісталася площі Незалежності, де проходило головне дійство, її “хвіст” ще не вирушив від ПК “Кредмаш”, де проходила реєстрація. Тож організаторам параду було досить складно визначати переможців у десяти номінаціях. Утім переможцями почувалися усі учасники. З особливим почуттям гідності вони крокували урочистою ходою під акомпанемент духових оркестрів і співаючи українських пісень.
Патріотичний флеш-моб “З днем народження, Україно!”, який подарували кременчужанам діти, – теж своєрідний рекорд. Близько 300 юних кременчужан виконали хореографічну композицію в стилі “хіп-хоп”, яку завершили стилізованим жовто-блакитним прапором України. Особливо зворушливим моментом свята стало й загальне виконання Гімну України, після чого розпочався святковий концерт кращих творчих колективів Кременчука.
З ініціативи Молодіжного парламенту Кременчука всі бажаючі могли долучитися до створення привітання Україні. Майстри мистецтв та аматори радували містян своєю творчістю, перетворивши  Жовтневий сквер на виставкову залу та арт-студію. Там ще зранку відкрилися експозиція дитячих картин та виставка малюнків учасників студії “Маленький принц” із Полтави. Також відбулася виставка майстринь акварелі Зої Овраменко та Оксани Бойко, які створювали морські пейзажі, букети маків. Низку творчих заходів доповнили й майстер-класи з виготовлення витинанок. Цьому виду мистецтва навчали викладач навчального центру “Лідер” Дмитро Король та його вихованці. Арт-студія “Крок” із художницею Оленою Мокрою на алеях скверу створювала власну мапу України, наповнену символікою оберегів наших предків. Відбувся й парад “Автовишиванка”, в якому взяли участь автомобілі, “вбрані” в національну символіку.
Концертна програма, присвячена державним святам, продовжилася у міському парку культури та відпочинку “Придніпровський”.
А пізньої пори Кременчук долучився до Всесвітньої акції “Мости єднання”. Сотні кременчужан, вбраних у вишиванки, з прапорами України та ліхтариками рушили з обох боків Крюківського мосту під гаслами “Слава Україні! Героям слава!”
***
Депутат міської ради, військовослужбовець Віталій Гречко повернувся у Миргород із зони АТО напередодні свята Державного прапора та Дня Незалежності України. На мітингу біля пам’ятника Тарасу Григоровичу Шевченку він підняв просякнутий гаривом та димом жовто-блакитний стяг і сказав: “Для загону миргородських зв’язківців, які виконували бойові завдання, цей прапор був і залишається символом державності, оберегом воїнів, які вірно служать Україні”.
Живі квіти на знак вдячності захисникам Незалежності України від імені виборців під мелодію Державного Гімну до підніжжя пам’ятника Кобзареві поклали депутати міської ради командир бригади тактичної авіації Збройних сил України Олег Гесь та секретар міської ради Олег Кирпосенко. Міський голова Сергій Соломаха вручив пораненому у бою на Донбасі старшині міліції Олегу Лозі та групі військовослужбовців почесні відзнаки за їхній внесок у захист державної незалежності та розвиток міста.
Групі юнаків та дівчат вручено паспорти громадянина України. Цікавою була виставка малюнків “Україна очима дітей”.
***
У Котельві урочистості до Дня Незалежності та Дня Державного прапора України проходили 22 серпня. Вони розпочалися підняттям державного символу – синьо-жовтого стяга – на території Котелевської ЗОШ № 4. Також жителі селища зібралися біля пам’ятника Тарасові Шевченку, щоб віддати шану національному Пророкові.
На площі імені Сидора Ковпака, біля палацу дозвілля “Скіфія”, відбувся парад вишиванок. Котелевці пройшли центральною вулицею, влаштували флеш-моб “Єдина Україна”. Учасників урочистостей щиро вітали керівники району. Вони вручили посвідчення про занесення на Дошку пошани з нагоди 23-ї річниці Незалежності кращим трудовим колективам і працівникам різних галузей і сфер діяльності. Цього дня група юних котелевців отримала паспорти громадян України.
Святкування продовжилося патріотичною концертною програмою, одним із гасел якої було “Не ділімо Україну на Захід і Схід, щоб повік не коритись нікому”. Активну участь взяли й наймолодші жителі району.
У День Незалежності, 24 серпня, у церквах Котелевського району пройшли молебні за Україну та український народ.
***
22 серпня в селищі Опішня Зіньківського району відбулося відкриття пам’ятника Тарасу Шевченку. Розділити урочисті миті святкування до опішнян цього дня завітали народний депутат України Юрій Бублик, голова районної ради Андрій Рись, голова райдержадміністрації Павло Омельченко, голова громадської організації “Опішня Шевченку” Анатолій Устименко. Пам’ятник Кобзареві відкрили під величні акорди  його безсмертного твору “Реве та стогне Дніпр широкий…” Звучали вірші Кобзаря у виконанні самодіяльних митців Зіньківського району, українські музичні твори.
Потім розпочався флеш-моб “За єдину Україну”. Величезний національний стяг було розгорнуто просто неба. Учасники настільки сумлінно готувалися до флеш-мобу, що навіть напередодні тренувалися в центрі селища о 4-й годині ранку. Але результат того вартий!
А надвечір відбулися урочистості з нагоди 23-ї річниці Незалежності України та святковий концерт у Центрі розвитку духовної культури.
Того ж дня прекрасне свято дитинства подарував маленьким опішнянам народний депутат України Олег Кулініч. Близько трьохсот дітей та дорослих зібралося у центральному парку селища з нагоди відкриття дитячого майданчика.
***
У найсвітліший для українців день мешканці Оржицького району відзначили і Свято врожаю. У районному Будинку культури відбулося урочисте зібрання “Правічна і нескорена земля хлібами сходить у прийдешню днину”. Керівники району привітали присутніх зі святами і вже вкотре наголосили на особливостях цьогорічного зібрання. Адже не до феєрверків, коли лунають вибухи і гинуть люди, коли згорьовані батьки щоденно чекають звістки від синів, які нині у лавах Збройних сил (серед них і близько 60 оржичан). До слова, рада сільгосптоваровиробників району однією з перших долучилася до благородної акції підтримки наших воїнів та допомоги вимушеним переселенцям. І ось чергова звістка: кошти на 10 бронежилетів для земляків, що перебувають у лавах Збройних сил, перераховано, і вже очікується їхня доставка.
Стало доброю традицією саме у День Незалежності вручати паспорти юним громадянам України. Цьогоріч їх отримали троє оржичан.
Пошанування синьо-жовтого знамена також цьогоріч, як ніколи, видатне. У День Державного прапора України, 23 серпня, замайоріли стяги у всіх населених пунктах району. А в селі Чутівка не обмежилися просто підняттям прапора та урочистим мітингом. Тут вирішили провести своєрідний флеш-моб – розмалювати національними орнаментами у символічних кольорах бетонні плити біля парку в центрі села. Ідея у сільській раді виникла у відповідь на ініціативу молоді якось по-особливому відзначити знаменну дату. Прикметно, що односельці приєднувалися спонтанно, побачивши дійство, одні приходили родинами, інші пригощали молодь смаколиками.
День Державного прапора, День Незалежності України переконливо довели: попри всі негаразди сьогодення ми направду гордо пишаємося справжніми цінностями роду й народу, поміж котрих чи не найперша – синьо-жовтий стяг, що тріпоче в блакиті неба як вільне серце України. Ми всі радіємо і святкуємо, коли над визволеними містами на Сході знову починають майоріти синьо-жовті прапори. Дедалі більше людей вважають за честь прикрасити одяг жовто-блакитною стрічкою, встановити Державний прапор на своєму обійсті. Хвиля патріотизму шириться теренами нашої рідної землі. Отож нам не буде соромно перед предками, які боролися за незалежність України під жовто-блакитними прапорами. Відтак ми зможемо передати нащадкам патріотизм та свободу нашого народу.
***
Урочистості з нагоди Дня Державного прапора, Дня Незалежності України пройшли у всіх містах і районах Полтавщини.

Репортаж підготували Оксана БІЛЕНЬКА, Олена ІГНАТЕНКО, Віра ІЛЬКОВА, Вікторія КОРНЄВА, Леонард НІКОЛАЄНКО, Ольга ЩЕГЛОВА, Олег ЖУРАВЛЬОВ (фото), Анна ЧАПАЛА (фото)/“Зоря Полтавщини”; Ірина ГАРМАШ, Олена СИДОРЕНКО/Журналісти.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.