Їхня доля – Україна

“Вони вірили у Незалежність України навіть тоді, коли мріяти про це було небезпечно. Вони не тільки мріяли, а й діяли – жертвували родинним щастям, кар’єрою, здоров’ям і, власне, життям. Вони – справжні герої. Їхні долі – це захоплюючі історії…” Такі слова лунають у рекламному ролику циклу документальних міні-фільмів “Поборники Незалежності України. Полтавщина”, який презентували в обласній державній телерадіокомпанії “Лтава”.
– Це спільний задум обласної ради, облдержадміністрації і нашої телерадіокомпанії, цікавий, ґрунтовний проект, який тільки-но розпочинається. Нині готові шість міні-фільмів, а до кінця року плануємо збільшити кількість до 20. Переглянувши перші ролики, вважаю їх на рівні кращих зразків тележурналістики: невеликий хронометраж, чудова графіка, що відтворює колорит минулих років. Постаті, представлені в короткометражках, розподілені за епохами: від доби національно-визвольних змагань початку ХХ століття – до наших днів. Безумовно, за 7–10 хвилин не розкажеш історії життя, проте ми подаємо базис, що може зацікавити глядача, і останній через різні джерела потім дізнається більше про своїх земляків. Творчий колектив телерадіокомпанії разом із науковцями достойно виконали роботу, яку продовжуватимуть і надалі, – наголосив генеральний директор ОДТРК “Лтава” Євген Лопушинський.
За словами директора департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Олега Пустовгара, очолюваний ним департамент ініціював впровадження телепроекту в межах комплексної програми розвитку інформаційної сфери. Першим кроком стало гуртування наукового загалу регіону і створення відповідної робочої групи, куди ввійшли провідні історики, науковці з вишів Полтави, передусім – із кафедри історії України ПНПУ імені В.Г. Короленка, працівники Державного архіву області.
– Ми поставили перед собою завдання розвивати патріотичне виховання і розповідати людям правду про нашу історію. Одним із кроків у цьому напрямку стало створення циклу короткометражних фільмів “Поборники Незалежності України. Полтавщина”, – розповів заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Роман Чабановський. – Наша мета – продемонструвати цикл якомога більшій кількості людей. Думаю, окрім показу на телеканалі “Лтава”, започаткуємо трансляцію роликів у навчальних і виховних закладах краю.
Захід приурочили до 23-ї річниці Незалежності України і присвятили воїнам АТО, солдатам, які загинули в зоні бойових дій, і Героям Небесної Сотні. Пам’ять звитяжців ушанували хвилиною мовчання.
– Цикл – величезна колективна праця. Для мене чи не найважчим стало лаконічно розповісти про кожну особистість, адже про них можна говорити чимало. Звісно, великий вклад у створення проекту зробили наші експерти-науковці, з ними дуже цікаво співпрацювати, – зазначила журналіст ОДТРК “Лтава”, автор сценарію Аліна Кваша. – Думаю, подібні фільми вельми корисні для сучасних школярів, бо саме на героїчних прикладах виховується патріотизм.
– Втілення “Лтавою” такого циклу – дуже важлива подія. По-перше, історія народу має бути персоніфікована і громадяни не мусять сприймати її як незвідану землю, особливо якщо мова йде про Полтавщину. По-друге, у час, коли українці захищають Батьківщину, необхідно усвідомлювати: за плечима кожного з нас – цілі покоління борців, які вже йшли цим шляхом. І ми зобов’язані їх пам’ятати і говорити про них, – наголосила кандидат історичних наук, доцент ПНПУ імені В.Г.Короленка Тетяна Демиденко.
Як розповів кандидат історичних наук, колега Тетяни Прокопівни Віктор Ревегук, наразі потрібно проводити чималу роботу в архівах, віднаходити дані про українських звитяжців та оприлюднювати їхні життєві історії. За роки радянської влади не одне покоління виховували на “героях”, які не мають жодного стосунку до України. Тільки останнім часом призабуті імена поборників Незалежності почали лунати серед загалу, оскільки приховані стоси документів лише віднедавна розсекретили й дозволили переглядати дослідникам. Тому попереду в науковців багато роботи.
Над випусками проекту також працював журналіст Сергій Блавацький; текст начитували Андрій Кадук, Микола Назаренко, Ольга Журавльова, Володимир Голубничий; копітку роботу з комп’ютерною графікою виконала Олена Шарбенко. Науковими консультантами виступили заступник директора Державного архіву Полтавської області Тарас Пустовіт і кандидат історичних наук, професор ПНПУ імені В.Г.Короленка Людмила Бабенко.
Прем’єрні покази короткометражок на телеканалі “Лтава” можна переглянути 22 серпня о 19.45, а також 23 і 24 серпня о 18.50. Міні-фільми представлять громаді борців за Незалежність України – Бориса Мартоса, Миколу Міхновського, Івана Стешенка, Оксану Мешко, Юрія Горліса-Горського, Ігоря Сердюка, Андрія Черненка.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.