“Радійте! Я з вами у всі дні”

У   свято Успіння Пресвятої Богородиці, яке відзначається 28 серпня, Православна Церква згадує праведну кончину Божої Матері – подію, наповнену одночасно печаллю про закінчення життєвого шляху Заступниці за рід людський і радістю про з’єднання Пречистої Матері Господньої із Сином Своїм.
Зазнаючи Хресних страждань, Іісус доручив Свою Матір турботам улюбленого учня Іоанна. До гонінь, розпочатих Іродом на Церкву, Пречиста Діва перебувала в Єрусалимі, потім переселилася разом з Іоанном Богословом у місто Ефес, що на західному узбережжі Малої Азії. Живучи там, Вона відвідувала праведного Лазаря на Кіпрі та Афонську Гору, яку благословила як Свій уділ. Незадовго до завершення земного шляху Божа Матір повернулася в Єрусалим. Пріснодіва часто перебувала в тих місцях, з якими пов’язані найважливіші події в житті Її Божественного Сина: Віфлеєм, Голгофа, Гроб Господній, Гефсиманія, Єлеон. Там Вона ревно молилася.
Одного разу під час молитви Їй явився архангел Гавриїл і повідав про швидке Її переселення з цього світу в світ Небесний, вручивши Богоматері сяючу райську гілку – символ перемоги над смертю і тлінням. За молитвою Божої Матері до Єрусалима з далеких країн почали збиратися апостоли.
Настав час Успіння Божої Матері. Апостоли зібралися навколо ложа, на якому перебувала Діва Марія. Раптове світло затьмарило полум’я свічок, і явився сам Христос у супроводі ангелів і архангелів. Усіх, хто це бачив, охопив священний трепет. Божа Матір вимовила: “Величає душа Моя Господа, і зрадів дух Мій у Бозі Спасі Моїм, що зглянувся на смирення раби Своєї”. Без страждання, ніби уві сні, душа Пресвятої Діви покинула цей світ і відійшла до Вічного життя.
За Божим промислом Апостол Фома не був присутній при похованні Богородиці. Він прийшов до Єрусалима через кілька днів. Апостоли зглянулися над ним і відвалили камінь від печерного гробу, щоб він міг прикластися до святого тіла Пріснодіви. Але тіло Її зникло, і в печері лежали тільки похоронні пелени. Пречиста Богородиця була взята на небо в тілі. Увечері того ж дня за трапезою їм явилася Матір Божа і вимовила: “Радійте! Я з вами у всі дні”.
В Українській православній церкві свято Успіння Божої Матері особливо шанується ще з часів Київської Русі. На честь цієї події названі наші головні монастирі: Свято-Успенська Києво-Печерська лавра, Свято-Успенська Почаївська лавра, Свято-Успенська Святогірська лавра.

Підготувала Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.