Головне багатство не продається

Як уже інформувала “Зоря Полтавщини”, в рамках широкомасштабного публічного обговорення проекту Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку продажу права оренди на земельні ділянки сільськогосподарського призначення” відбулося засідання за “круглим столом”. У роботі зібрання взяли участь голова облдержадміністрації Віктор Бугайчук, голова Держземагентства України Сергій Рудик, народні депутати України Юрій Бублик і Тарас Кутовий, керівники профільних структурних підрозділів ОДА, голови райдержадміністрацій, представники органів місцевого самоврядування, територіальних громад, керівники агроформувань і фермерських господарств регіону.

Під час роботи “круглого столу” голова Держземагентства Сергій Рудик презентував новий законопроект, який передбачає заборону на продаж земель сільськогосподарського призначення. Натомість, задля уникнення тіньових схем, пропонується  дозволити продаж права оренди на такі земельні ділянки.
– Ми вводимо поняття речового права, яке, власне, і можна продавати, – пояснив Сергій Рудик. – Ми також пропонуємо, щоб мінімальний термін оренди складав 14 років (дві сівозміни). Максимальний термін – 50 років, саме таким чином можна буде уникнути споживацького ставлення до землі. Жоден інвестор не буде вкладати в родючість землі кошти, якщо договір укладений на 1–3 роки, – переконаний керівник відомства.
Особливістю сучасної земельної реформи є те, що вона – складова частина економічної реформи у державі й охоплює реформування не тільки земельних відносин, а й відносин на засоби виробництва. Загалом вона націлена на ліквідацію державної монополії та відродження власника і хазяїна у сільській місцевості. Перевага законопроекту, на думку Сергія Рудика, і в тому, що він нормалізує механізм розірвання угоди у випадку невиплати орендної плати орендарем у встановлений договором термін. Адже з 2002 року і до сьогодні за жоден рік орендарями не було проведено стовідсоткового розрахунку з орендодавцями за використання земельних ділянок.
– За останні 15 років жодна земельна ділянка, яка передавалася в оренду тим чи іншим способом, не проходила через конкурс. На запитання, чому так сталося, мені відповіли, що навіть положення про конкурс немає, – додав Сергій Рудик.
Голова ОДА Віктор Бугайчук зауважив, що намагається зробити все, щоб розподіл земельних ділянок серед сільськогосподарських підприємств здійснювався справедливо – на конкурсній основі. Він також додав, що нині фахівці облдержадміністрації таке положення розробили. Але в проведення конкурсів втручаються правоохоронні органи, які з незрозумілих причин скасовують результати.
У ході засідання Сергій Рудик повідомив, що обговорення нового законопроекту відбулося в 16 регіонах України.
– Ми розуміємо, до чого схиляються люди, тому готові враховувати усі конструктивні пропозиції, які подаються до відповідного законопроекту. Загалом цей законопроект повинен стати новим щаблем у розвитку земельних відносин, оскільки має на меті поліпшення дієвого механізму землеобігу, – наголосив керівник відомства.
– Реформи – це надійне плече, на яке можна обіпертися. І перша галузь, у якій ці реформи можливі  і яка може принести реальні кошти в економіку, – це сільське господарство. Тож у такому контексті законопроект має дуже важливе значення, – зауважив перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Тарас Кутовий.
– Я переконаний, що все, що знаходиться на адміністративній території громади села чи селища, має належати цій територіальній громаді, й надаватися у користування повинно теж тільки за рішенням громади. Завдяки реалізації законопроекту буде унеможливлено скуповування сільськогосподарських земель, що дозволить зберегти землю, головний ресурс нашої держави, для нащадків, – висловив свою думку щодо запропонованого законопроекту народний депутат України Юрій Бублик.
Учасники засідання за “круглим столом” акцентували увагу й на питаннях надання земельних ділянок учасникам АТО. Констатувалося, що в області поки що тільки 3 учасники антитерористичної операції звернулися з проханням щодо надання земельних ділянок. На Полтавщині також мешкають 6 родин загиблих на Майдані, які теж мають право на отримання земельних ділянок, але таких звернень ще не надходило.
Як повідомлялося, присутнім також було представлено нового начальника головного управління Держземагентства України в Полтавській області Олега Коваленка. Він поінформував, що має певний алгоритм вирішення завдань, які потребують негайного розгляду.
– У першу чергу потрібно навести лад у документальному оформленні земельних ділянок, оскільки багато хто оминає цю процедуру і гроші йдуть незрозуміло куди. Важливо встановити чіткі межі населених пунктів, щоб не виникало питань щодо того, чи земля належить територіальній громаді, державі. Наступне – це зміни в кадровій політиці, – зазначив Олег Коваленко.
* * *
По закінченні роботи “круглого столу” в ОКІА “Новини Полтавщини” відбулися брифінг Сергія Рудика на тему “Звіт за результатами 100 днів діяльності голови Державного агентства земельних ресурсів України” та презентація законопроекту, розробленого фахівцями Держземагентства, стосовно заборони продажу земель сільгосппризначення та визначення мінімального терміну оренди таких земель.
Як зазначив Сергій Рудик, система Держземагентства надзвичайно велика й складна, і за 126 днів його роботи на посаді керівника ним уже звільнено більше сотні керівників підрозділів відомства.
– На жаль, слова “корупція” і “Держземагентство” давно стали синонімами, й швидко таке ганебне явище побороти неможливо, – констатував очільник відомства.
Він навів досить промовисті цифри стосовно земель сільськогосподарського призначення. Скажімо, за даними Держземагентства, нині в Полтавській області є вільними понад 600 тисяч гектарів земель сільськогосподарського призначення державної форми власності. А в, так би мовити, законній оренді перебуває дещо більше 18 відсотків таких земель, через що область і перебуває на 24-му місці за рівнем надходжень до бюджетів, у тому числі й місцевих. Над вирішенням цих та інших питань у першу чергу й доведеться працювати новопризначеному начальнику головного управління Держземагентства України у Полтавській області Олегові Коваленку.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.