Наша дума, наша пісня

Відомий полтавський композитор, заслужений діяч мистецтв України Олексій Чухрай, який недавно відсвяткував 75-річний ювілей, у бібліотеці-філії № 7 Полтавської міської централізованої бібліотечної системи презентував збірку пісень під назвою “Утоптала стежечку”, видану при фінансовій підтримці обласної ради.
В основі нової пісенної збірки Олексія Чухрая – твори Тараса Шевченка. До 200-річчя Кобзаря був приурочений вихід видання. Музичні композиції з нової збірки на концерті виконали творчий колектив “Оберіг”, яким керує Олексій Чухрай, та заслужений працівник культури України, донедавна – викладач Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка Михайло Герасименко, котрого, як зазначив Олексій Іванович, уже надійно “приписали” до “Оберега”. Прозвучали й пісні про полтавський край. Користувачі бібліотеки, любителі мистецтва подякували артистам і композитору за те, що в нелегкий час випробувань для нашої держави і її громадян митці подарували радість спілкування з прекрасним.
Завідуюча книгозбірнею Людмила Заливча розповіла гостям заходу про полтавців – лауреатів Національної Шевченківської премії – й представила книги про зв’язки Тараса Шевченка з Полтавщиною. На захід “Шана полтавців Кобзарю” завітали представники громадськості. Громадська активістка, вишивальниця Зоя Коваленко представила створені нею портрети Тараса Шевченка. Вони, а також рушники, вишиті активною читачкою бібліотеки Марією Сєріковою, стали чудовим фоном для вшанування Кобзаря. Також у рамках заходу був презентований вишитий бісером кількаметровий оберіг “Українські дороги Тараса Шевченка”. Майстрині з місцевого гуртка-клубу “Українські вечорниці” разом із бібліотекарями виготовляли його півроку. Рушник представляли зокрема студентам Полтавського університету економіки і торгівлі, у тому числі й іноземним; учням і вчителям Луганської області, які приїжджали в Полтаву для участі у всеукраїнській олімпіаді; працівникам Шевченківського музею-заповідника в Каневі. І студенти, і луганські учні та вчителі, й музейники, й переселенці з Криму долучалися до вишивання цього оберега. Зараз величезний, уже повністю вишитий рушник – своєрідна карта найголовніших у житті Тараса Шевченка місць України, де він побував, – прикрашає читальну залу бібліотеки. Є надія, що незабаром у Полтаві з’явиться Тарасова світлиця, і цей оберіг прикрасить стіни.

Наталія ЖОВНІР
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.