Місцеве самоврядування майбутнього

Чи допоможе децентралізація влади утвердженню й розвитку демократії? Відповідь на це запитання прагнули знайти представники ГО “Студреспубліка” та громадські активісти. У засіданні за “круглим столом” на тему “Полтава. Місцеве самоврядування майбутнього”, яке відбулося у краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського, взяли участь представники молодіжних фундацій, органів місцевого самоврядування, виконавчої влади та профільні експерти. Голова оргкомітету “Студреспубліка” Юлія Бобир презентувала проект “Нова регіональна модель Полтавщини”, розроблений учасниками “Студреспубліки” при співробітництві зі старшими колегами. Інновацією даного проекту є формування поняття “динамічна децентралізація органів місцевого самоврядування”. Такий процес передбачає: передачу повноважень на місця тією мірою, якою громада може їх прийняти; легалізацію роботи органів самоорганізації населення за територіальними, соціальними і професійними ознаками; повернення місцевому само-врядуванню делегованих виконавчій владі повноважень, а також розширення функціональних обов’язків.
– Суть динамічної децентралізації полягає у максимальному залученні громади до прийняття рішень. Тож необхідно провести реформу виконавчої влади на регіональному рівні. Для того, щоб сільська громада могла ефективно розпорядитися значними коштами самостійно, необхідно встановити критерії, згідно з якими надаватимуться повноваження кожному органові місцевого самоврядування. В першу чергу вони мають бути підготовлені кадрово, програмно, необхідно по пунктах розписати розвиток окремої громади, – зазначила Юлія Бобир.
Водночас кілька учасників засідання за “круглим столом” не погодилися із твердженням, що “децентралізація влади – шлях до прямої демократії”. Вони висловили думку про те, що послаблення центральної влади може викликати руйнівні процеси. Жвава дискусія окреслила ряд проблемних питань, над якими слід працювати науковцям і практикам. Власне, в конструктивних дискусіях і народжується істина.
Проект “Нова регіональна модель Полтавщини” представники “Студентської республіки” планують подати на розгляд обласних органів влади.

Світлана БОРИСЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.