Україна починається з нас

За два дні благодійного марафону полтавці зібрали понад 64 тисячі гривень для захисників Вітчизни

“Господи, Ісусе Христе, Боже наш, прийми усердне моління наше і благослови добрий намір і діло рабів твоїх”, – лунало над Театральною площею у Полтаві багатоголосся панахиди за загиблими на Сході України, яку провів архієпископ Полтавський і Кременчуцький УПЦ КП Федір. Слова щирої молитви пливли над буденністю і тривогами сьогодення, над палаючими на клумбах чорнобривцями, над неймовірною спекою серпневого полудня. В обласному центрі відбувся благодійний марафон “Україна починається з тебе”, під час якого на сцені біля Полтавського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені М.В.Гоголя виступили кращі виконавці нашого краю.  
Днями один із бійців батальйону “Дніпро” розповів журналістам про те, як буває прикро хлопцям в окопах читати повідомлення про розваги і феєрверки на мирних територіях. Але цей дводенний захід можна було транслювати воякам у зону АТО наживо. Адже кожне слово, вірш, пісня, молитва були за них, для них і про них. Організували марафон Українська православна церква Київського патріархату, Полтавський батальйон небайдужих, обласна організація “Спілка пасічників”, ОДТРК “Лтава”, Творчий центр Наталії Май. Благодійний марафон пройшов при підтримці обласної державної адміністрації, обласної ради, Полтавської міської ради.
По один бік сцени на столі люди розписували побажаннями жовто-блакитні знамена для бійців АТО: “Храни вас Господь”, “Повертайтеся живими!”, “Дорогі герої, пишаємось вами, молимося за вас”. По інший бік народжувалися дитячі малюнки, листи солдатам, які також метеликами полетять до захисників Вітчизни. У прозорі скриньки з надписами “Не будь байдужим, Україна починається з тебе” падають купюри: 2, 5, 20, 50 гривень. Ось чоловік років 40 опускає одразу кілька стогривенних купюр. Малюк, піднятий маминими руками, старанно проштовхує в щілинку скриньки дві “десятки”. Так починається чергова добра справа Полтавського батальйону небайдужих. Як наголосив 20140808-DSC_02611 (8)архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір, полтавці одностайні у бажанні допомогти батькам, братам і синам, які захищають рідну землю від біди: приходять до храму, пропонують усіляку допомогу. Майже на півмільйона гривень придбано і передано речей та продуктів для наших бійців – десятки тонн. Лише минулого тижня відбулося чотири рейси на Схід. Придбано 4 тепловізори, вартість кожного – 57 тисяч гривень. За словами Владики, кожен, хто вірить у Бога, добро і перемогу, мусить щось робити для захисту життя і здоров’я тих, хто боронить наше священне право на свободу. Зібрати кошти на ще один тепловізор було заплановано й під час марафону.
У рамках цього дійства відбулося вже 18-те традиційне свято меду. До послуг городян і гостей марафону – ярмарок виробів народних майстрів: вишиванки, трав’яні чаї, гуцульські килими, вінки, вироби з дерева, бісеру, мішковини, льону, від іграшок до прикрас, рогозяних черевичків, оберегів. За символічну плату – 5 гривень – можна було сфотографуватися у повній військовій амуніції (бронежилеті, кевларовому шоломі, з навчальним макетом автомата). Майстер-клас із виготовлення вузлової ляльки пропонувався за 20 гривень. Усі зібрані кошти – на тепловізор. Полтавці могли придбати квитки на благодійний концерт, який відбудеться 14 серпня у Художньому музеї імені Миколи Ярошенка, за прийнятною ціною: хто скільки зможе заплатити.
У перший день марафону концерт кращих вихованців Творчого центру Наталії Май продовжили народні колективи, поети, солісти, мистецькі ансамблі. Увечері провели відкритий підрахунок коштів – їх у скриньках виявилося більше 30 тисяч гривень. Наступного дня, у суботу, марафон продовжився ще на півдоби, з 9-ї до 21-ї години. До майстер-класів додалися уроки опішнянських керамістів. Тепло приймали на сцені Театральної площі Артема Лоїка, Олену Ковтун, родину Май, інших виконавців. І знову ввечері рахували гроші: зібрали більше 34 тисяч гривень. Як зазначила Наталя Май, окрім тепловізора, вистачить ще й на засоби захисту для бійців у зоні антитерористичної операції. У планах організаторів марафону – продовжити тур районами області.

Ольга ЩЕГЛОВА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.