Регіональні проблеми суспільного телерадіомовлення

В  ОБЛАСНІЙ раді відбулося засідання “круглого столу”, яке провів заступник голови обласної ради Володимир Микійчук, за участю голови постійної комісії обласної ради з питань регламенту, депутатської діяльності та інформаційної сфери Миколи Ганнущенка. Учасники зібрання обговорювали звернення секретаріату Полтавської обласної організації Національної спілки журналістів до Верховної Ради України стосовно доцільності внесення змін, уточнень до Закону України “Про суспільне телебачення та радіомовлення України”. Суть закону полягає в тому, що замість кількох державних телерадіомовників в Україні створюється єдиний суспільний мовник. Обласна організація НСЖУ пропонує з переліку юридичних осіб державної форми власності, які мають реорганізуватися й утворити єдину юридичну особу публічного права “Національна суспільна телерадіокомпанія України”, вилучити структури обласних державних телерадіокомпаній. На думку секретаріату обласної організації НСЖУ, впровадження закону в нинішньому вигляді призведе не до реорганізації, а до фактичної ліквідації ОДТРК, зокрема й “Лтави”, з утворенням натомість малочисельного корпункту НСТУ з керівництвом у Києві та одно-двогодинним мовленням. Територіальна громада області може втратити телерадіокомпанію, у становлення якої вкладено, крім державних, чимало місцевих коштів та інших ресурсів.
Фабулу прецеденту виклав на засіданні за “круглим столом” генеральний директор ОДТРК “Лтава” Євген Лопушинський. Він наголосив, що колектив “Лтави” підтримує створення суспільного телебачення. Але у Європі воно фінансується за рахунок абонплати або податку на телебачення. Наше населення до такого кроку не готове, тому фінансування залишиться з Державного бюджету. На думку Євгена Лопушинського, закон не вирішує головної проблеми: не гарантує мінімізацію впливу держави на суспільне телебачення, дозволяє лише змінити вивіску. При цьому обласні громади ризикують втратити телерадіокомпанії, які, за великим рахунком, уже виконують суспільні функції. Закон також не дає відповіді на болючі для колективу питання: куди підуть люди, куди подінеться майно (все, що купувалося на гроші обласної громади, бралося на баланс і автоматично ставало державною власністю)?..
Відповідальний секретар обласної організації НСЖУ Ольга Щеглова акцентувала увагу на можливих наслідках реалізації згаданого закону для журналістської спільноти, а також на тому, що може втратити вся область. У час, коли кремлівська влада розв’язала війну проти України, у територіальних громад цей закон фактично відбирає потужний інструмент інформаційного впливу, майданчик для популяризації національних, духовних, моральних та культурних цінностей. У дискусії взяли участь начальник Управління майном обласної ради Сергій Сагайдачний, заступник голови постійної комісії обласної ради з питань регламенту, депутатської діяльності та інформаційної сфери Микола Перепелиця, депутати обласної ради Юрій Цомартов, Олександр Масенко, Володимир Козуб, Михайло Стеценко, Анатолій Шкарбан, заступник голови обласної організації НСЖУ, заступник генерального директора ОДТРК “Лтава” Микола Ляпаненко, директор телеканалу “ІРТ-Полтава” Ігор Кужик, представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Полтавській області Лілія Миронович, голова Громадської ради при облдержадміністрації Володимир Голуб. На думку учасників обговорення, незалежне від зовнішніх впливів суспільне телерадіомовлення в Україні необхідно створювати, але не за рахунок ОДТРК. Вищеназваний закон потрібно вдосконалювати і, зокрема, вилучити структуру ОДТРК із переліку тих суб’єктів, на базі яких має створюватися НСТУ. Також потрібно належним чином унормувати проблеми виробничого, творчого характеру, подальших інвестицій обласного бюджету ОДТРК “Лтава”.
Із врахуванням висловлених зауважень та пропозицій ухвалу “круглого столу” буде доопрацьовано і направлено до Кабінету Міністрів України та облдержадміністрації.

Ольга СИРОТА
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.