Перший Спас, Маковiя, Медовий, Спас на водi

Свято, яке відзначається 14 серпня, має кілька назв – і не випадково, бо і свят кілька. Спас (скорочена форма від слова Спаситель, Ісус Христос) – це три літніх свята, присвячені Христу. Саме 14 серпня православні відзначають свято Винесення Чесних Древ Животворящого Хреста Господнього, або свято Всемилостивого Спаса та Пресвятої Богородиці. Це свято прийшло до нас з Візантії, де було встановлене ще в ІХ столітті. Воно полягало в перенесенні з імператорського палацу до храму Софії частини хреста Господнього, що зберігся. Протягом двох тижнів святиню носили по Константинополю з метою “відвертання хвороб”, для очищення міста від злих духів, які, за давніми віруваннями, приносили страшні епідемії. За допомогою хреста освячували воду, щоб вона ставала чистішою та щоб ішли дощі в спеку. В Київській державі цей звичай перетворився на хресну ходу до річок, водоймищ, озер. Вода освячувалася, і після цього в ній купалися, а також купали худобу.
Цього ж дня церква згадує хрещення Русі-України 1 серпня (за старим стилем) 988 року великим князем Володимиром. Звістка про день Хрещення Русі збереглася в хронографах ХVI століття: “Крестися князь великий        Володимир Київський і вся Русь серпня 1”.
За прийнятим нині в Українській Церкві чином мале освячення води здійснюється до або після літургії. Цього ж дня освячують мед (Перший медовий Спас, Спас на воді, Мокрий Спас).
Цього ж дня церква вшановує пам’ять семи мучеників Маккавеєвих, матерi їхньої Соломонiї та учителя їхнього Єлеазара. Вони постраждали в 166 році до Різдва Христового від безбожного сирійського царя Антіоха Єпіфана. Безстрашно визнавши себе послідовниками Істинного Бога, відмовилися принести жертву язичницьким богам.
З 14 серпня починається Успенський піст. Він триває два тижні й завершиться святом Успіння Пресвятої Богородиці.

Підготувала Лідія ВІЦЕНЯ.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.