Грудне вигодовування на користь життя

ПОЧАТок серпня в Україні пройшов під егідою Всеукраїнського тижня підтримки грудного вигодовування. Цій темі було присвячено семінар-нараду під назвою “Подальше впровадження розширеної ініціативи “Лікарня, доброзичлива до дитини” в Полтавській області”. До участі запрошувалися головні лікарі центрів первинної медико-санітарної допомоги, міські та районні педіатри, завідуючі дитячими поліклінічними відділеннями, лікарі-неонатологи.
Заступник головного лікаря обласної дитячої клінічної лікарні Світлана Писаренко зазначила, що грудне вигодовування забезпечує нерозривний зв’язок матері з дитиною і, як наслідок, сприяє запобіганню соціальному дитячому сирітству. Також воно є потужним фактором профілактики раку грудей. Завдяки постійній активній роботі із фахівцями та матерями середня тривалість грудного вигодовування полтавських дітей становить близько 10 місяців.
Лікар-педіатр Центру розвитку дітей раннього віку обласної дитячої клінічної лікарні Наталія Кузнецова інформувала про результати роботи “Лікарень, доброзичливих до дитини” у Полтавській області. Вона зазначила, що у пропагуванні підтримки грудного вигодовування велику роль відіграють медичні заклади, які мають статус “Лікарень, доброзичливих до дитини” (ЛДД) та в яких впроваджено сучасні перинатальні технології, індивідуальне перебування матері та дитини, інформування та навчання вагітних, матерів та членів їхніх родин щодо переваг і методів грудного вигодовування, допомога матерям успішно розпочати раннє грудне вигодовування. В цих закладах не повинно бути реклами молочних сумішей, трав’яних чаїв, води, сосок та пляшечок для немовлят і просвітницьких матеріалів з розміщенням такої реклами. Наразі в області 29 лікувальних закладів атестовані на відповідність статусу ЛДД, у яких народжується 94 відсотки полтавських дітей.
В акушерських стаціонарах області збільшилась кількість фізіологічних пологів з 60 відсотків у 2007 році до 70 відсотків у 2014-му. Кількість партнерських пологів по області нині відповідає кількості на рівні державному і складає 82,9 відсотка. Жіночі консультації охопили заняттями по грудному вигодовуванню майже 95 відсотків вагітних жінок, підготовкою до партнерських пологів – майже 93 відсотки сімейних пар. За останні 3 роки  питома вага малюків, що перебували лише на грудному вигодовуванні до 6 місяців, досягла 68 відсотків, до 12 місяців – 38 відсотків.  Прослідковується позитивна тенденція до зниження рівня загальної захворюваності дітей першого року життя.
Акушер-гінеколог перинатального центру Людмила Ісичко підкреслила, що грудне вигодовування – це унікальне природне явище. Роботу із впровадження грудного вигодовування необхідно проводити послідовно, починаючи з дільниць  ЦПМСД, ЦРЛ та жіночих консультацій, роз’яснюючи переваги грудного вигодовування не лише для малюків, а й для жінок та членів їхніх сімей. Не всім батькам грудне вигодовування може здаватися найкращим вибором, але це – найкращий вибір для майбутнього дитини.

Прес-центр департаменту охорони здоров’я ОДА

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.