Червоний мак – символ пам’яті про жертви “Великої війни”

ДО СТОРІЧЧЯ початку Першої світової у Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського приурочено виставку “Велика війна”. “Це унікальне явище, що так голосно й масштабно розповідає про події Першої світової на Полтавщині”, – наголосила, відкриваючи експозицію, директор музею Катерина Фесик.
На виставці представлено експонати із фондів музею, Державного архіву Полтавської області, літературно-меморіального музею Панаса Мирного, а також із приватних збірок полтавських колекціонерів. Організатори, зокрема робоча група краєзнавчого музею під керівництвом заступника директора з наукової роботи Володимира Мокляка, акцентують увагу на місцевому, полтавському, матеріалі.
Грунтовною була розповідь співавтора виставки, завідуючого науково-дослідним експозиційним відділом історії пізнього середньовіччя та нової історії Ганни Барської. “Усі матеріали-оригінали представлені для розгляду вперше, тому виділити якусь річ неможливо, – говорить Ганна Михайлівна, – зокрема для мене усі вони – унікальні, адже кожна світлина, газета, вишитий рушник розповідає про долі наших земляків”.
Серед експонатів – поштівки, світлини, нагороди солдатів, документи про мобілізацію. Як виявилося, майже половина чоловіків-полтавців були записані до лав царської армії. Є матеріали про учасників Першої та Другої світових воєн, видатних воєначальників: маршала Григорія Кулика та партизанського генерала Сидора Ковпака. На виставці представлено й антивоєнні документи, зокрема підписаний толстовцями відкритий лист із закликом “Опомнитесь, люди-братья!”
Великий розділ присвячений медицині, зокрема світлини працівників військових шпиталів та лазаретів, інвентар, зберігся навіть тогочасний гербарій лікарських рослин. До речі, на виставці представлено сфагнум із колекції мохів, як виявилося, завдяки своїй гігроскопічності вату замінювали цією рослиною. Збереглося чимало літератури, особливо пов’язаної із виданнями губернсько-земської управи. Чільне місце в експозиції займають портрет Володимира Короленка та його звернення із закликом зібрати кошти на допомогу військовополоненим.
Широко представлена й тема релігії, зокрема експонуються предмети церковного вжитку священиків, що підтримували моральний дух на фронті й у тилу. Протоієрей УПЦ КП отець Микола, який був присутній на заході, нагадав про відновлення релігійного життя. Після Першої світової війни уряд УНР видав постанову про відродження Української церкви, наголосив він.
Композиційним елементом виставки став червоний мак, який сто років тому символізував пам’ять про жертви війни. А під ним – довжелезний список тих, хто поліг на фронтах.
У межах проекту, який триватиме до кінця року, Полтавський краєзнавчий музей імені Василя Кричевського започаткував благодійну акцію з ушанування українських воїнів – написання листів-оберегів нашим захисникам. Адже тепле слово завжди гріє душу й додає сил. Також планується проведення “круглого столу”, тематичних екскурсій та видання наукового збірника.

Оксана БІЛЕНЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.