Три виміри, четвертий – в глибину

Більше двох десятиліть Едуард Трирог презентує свої картини українській та закордонній публіці. Цього разу пощастило землякам художника, які мали змогу ознайомитись із синтетичним мистецтвом.

Днями у Великій виставковій залі Галереї мистецтв імені М.Ярошенка відкрилася виставка полтавського художника “ТЗ-простір: Текст. Текстура. Текстиль”. Вона охоплює роботи з кінця 1990-х років і до сьогодення. Сучасні малюнки більш абстрактні, трохи тривожні й однозначно глибоко філософські.
Творчий потенціал художника почав проявлятися ще в дитинстві, проте розкрити його Едуарду Трирогу вдалося у зрілому віці. Спершу він закінчив фельдшерське відділення медичного училища, згодом – фармакологічний факультет Запорізького медінституту. Як зізнається сам автор, малював “захалявні” картини, доки у 1990-ті не наважився презентувати своє мистецьке бачення широкому колу глядачів.
Привітати митця з черговою, дев’ятою, персональною виставкою прийшли колеги, друзі, знайомі, шанувальники.
Портрети та пейзажі проникнуті ліризмом, ідеалізмом авторського світосприйняття. Художник ніби передсвітанковими барвами намалював перший сніг, природною грою чорно-білих тіней зобразив силует жінки з парасолькою, на темно-синій гамі створив художні аплікації – енерготекстури. Але це не той випадок, де слова зайві, – розкидані по контурах картин, розміщені по центру, вони підкреслюють душевну глибину творця. Свої роботи митець створює на обгортковому папері та шпалерах за допомогою вугілля, пастелі, крейди, сангіни.
– У нас із ним духовний зв’язок, адже я – музикант, – ділиться особистим дружина художника Світлана Трирог. – Він завжди прислухається до моїх порад. Слухає класичну музику, вночі читає книги, а на світанку – творить.
До речі, як запевняє Світлана Юріївна, за 30 років подружнього життя вони жодного разу не посварилися.
– Мабуть, це тому, що Едуард – дуже добра людина: відкритий, нікого не засуджує, – стверджує муза митця.
Картини Едуарда Трирога надихають на творчі роздуми, спонукають пізнати світ, який, як стверджує Едуард Трирог, – “мистецтво, яке має витоки із серця”.

Альона ВОСКРЕСЕНСЬКА
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.