Святий великомученик і цілитель Пантелеймон

“Як ангела земного і небесну людину знаємо тебе, славний Пантелеймоне, ти, ангельською непорочністю і мучеництвом прикрашений, переселився із землі на небо, де, з ангелами і всіма святими стоячи перед Престолом Господа слави, молися за нас, земних…” – такі щирі й сповнені любові рядки є в акафісті до святого ранньохристиянського великомученика Пантелеймона. Православна Церква вшановує його пам’ять 9 серпня.
Він народився у IV столітті в місті Никомидії в сім’ї багатого язичника Євсторгія і мав ім’я Пантолеон. Мати його Еввула була християнкою і хотіла виховати сина у своїй вірі, але померла, коли майбутній великомученик був ще юнаком. Батько віддав Пантолеона в початкову язичницьку школу, закінчивши яку, юнак став навчатися мистецтву лікування у знаменитого в Никомидії лікаря Єфросина. Одночасно Пантолеон став відвідувати священномученика Єрмолая, який розповів йому про християнську віру.
Одного разу Пантолеон побачив на вулиці мертву дитину, вкушену отруйною змією, і почав молитися Господу Ісусу Христу про її воскресіння й умертвіння змії. Він твердо вирішив, що в разі виконання його молитви стане послідовником Христа. Дитина ожила, а єхидна розлетілася на шматки. Після цього чуда Пантолеон був хрещений з ім’ям Пантелеймон (всемилостивий) і присвятив своє життя стражденним, хворим, убогим і жебракам. Лікував безкорисливо усіх, хто звертався до нього, відвідував у темницях в’язнів. І при цьому завжди благовістив про Ісуса Христа, що викликало люту ненависть лікарів-язичників. Вони й донесли на святого імператору Максиміану. Пантелеймон зазнав тортур. Однак вони не могли позбавити його життя. Тоді святому великомученику відрізали голову, а тіло кинули у вогнище. Однак воно не згоріло, а було таємно поховане християнами. З рани його текли кров і молоко, а олива, до якої його було прив’язано, покрилася плодами. Голова святого Пантелеймона, як велика святиня, зберігається у Пантелеймонівському монастирі на святій горі Афон.
До великомученика Пантелеймона моляться про зцілення душі й тіла. Його ім’я згадують також при здійсненні таїнств єлеєосвячення і освячення води.

Підготувала Лідія ВІЦЕНЯ.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.