Червона ниточка життя

Вісімдесят працівників головного офісу ПАТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО» стали донорами. На підприємстві відбулася благодійна акція масової здачі крові. Своєрідний кабінет забору крові обладнали на базі медичного пункту товариства. Тут працювали фахівці Полтавської обласної станції переливання крові. Усіх енергетиків, які виявили бажання стати донорами, ретельно оглянув лікар, лаборант провів необхідні аналізи. Загалом працівники компанії здали 36 літрів крові.
Більшість енергетиків робили це вперше, але були серед них і такі, які є донорами з багаторічним досвідом. Ярослав Дурданин, адміністратор групи інформаційної безпеки ДІТ ПАТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО», став донором у 18 років. Зараз він здає кров 3–4 рази на рік.
– Буває, телефонують зі станції переливання і просять здати кров для хворого, – розповідає Ярослав. – Мене там добре знають, тому впевнені в тому, що аналіз моєї крові буде гарним.
За словами Ярослава, зараз для бажаючих стати донором створені комфортні умови. Затишні кабінети, моментальний аналіз крові, сучасне обладнання. Давно пішли в минуле ті часи, коли переливання робили напряму, приєднуючи один апарат до донора і хворого. Зараз кров забирають виключно у спеціальний герметичний резервуар. Ярослав переконаний, що масове донорство на підприємствах спонукає все більше і більше людей здавати кров.
Раніше подібна акція відбулася у Лубенській філії ПАТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО». 25 енергетиків здали майже 11,5 літра крові.
– Людей, які потребують переливання, чимало, – розповідає Оксана Оніщук, голова цехкому Лубенської філії. – А от донорів, які б регулярно здавали кров, меншає. У нашому колективі давно обговорювалося питання масового донорства. А ще останнім часом ЗМІ все частіше почали говорити про нестачу крові для переливання пораненим бійцям АТО. Шкода, що дехто з тих, хто хотів долучитись до благодійної акції, не змогли це зробити за станом здоров’я, адже у донора не повинно бути серцево-судинних хвороб, захворювань нирок, печінки, жовчних шляхів, інших недуг.

Іван НАКОНЕЧНИЙ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.