Преподобномученики Мгарські

З 2009 року в Спасо-Преображенському Мгарському монастирі         6 серпня проводиться вшанування новопрославлених святих – собору преподобномучеників Мгарських.

Під вечір 5 серпня 1918 року, коли братія готувалася до богослужіння напередодні Преображення Господнього – престольного свята Мгарської обителі, сюди з міста прибув більшовицький загін і велів ченцям зібратися нібито на перепис для отримання пайків. Однак братію монастиря – настоятеля ігумена Амвросія і 24 ченців – оголосили заарештованими. Їм наказали принести з лісу дрова і скласти їх на площі, з чого братія зробила висновок, що їх хочуть спалити. Та раптом червоноармійці змінили наміри і поспіхом погнали заарештованих під конвоєм до Лубен, потім – по дорозі на Пирятин. По тій же дорозі, обганяючи конвой, відступали з Лубен – під натиском армії Денікіна – інші загони червоних. За сім верст від Лубен їх зустрів кінний загін на чолі з комісаром Бакаєм. Ченців розділили на три групи по вісім чоловік. У першій опинився ігумен Амвросій. Він почав благати комісара пощадити братію. Але Бакай підійшов упритул до ігумена і вистрілив із револьвера. По команді комісара солдати дали залп по решті ченців. Інші дві групи розстрілювали по черзі.
Дехто з монахів урятувався: більшовики були п’яні й у суцільній темряві не дуже додивлялися, чи всіх убито.
Сімнадцять із них у ніч на Преображення Господнє засяяли у славі Христовій подвигом преподобномучеництва – вони причислені до лику місцевошанованих святих.

Підготувала Лідія ВІЦЕНЯ.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.