Меморандум зафіксував ціни на хліб

До кінця поточного маркетингового року (з липня 2014-го по червень 2015-го) хліб простої рецептури на Полтавщині дорожчати не буде. Для збереження стабільної цінової ситуації на ринку виробництва хліба та запобігання необгрунтованому підвищенню оптово-відпускних і роздрібних цін на соціальні сорти хліба голова облдержадміністрації Віктор Бугайчук підписав Меморандум порозуміння з представниками хлібопекарських підприємств та виробниками зерна. У числі підписантів: Полтавське регіональне відділення Аграрного фонду, ДП “Полтавський комбінат хлібопродуктів”, філія ПАТ “Державна продовольчо-зернова корпорація України” “Кременчуцький комбінат хлібопродуктів”, рада сільгосптоваровиробників Полтавської області. Наголошувалося, що меморандум є відкритим для приєднання всіх виробників хліба та хлібобулочних виробів.
– Підписання цієї угоди з виробниками хліба, переробними та сільськогосподарськими підприємствами означає, що хліб дорожчати не буде, – підкреслив під час підписання меморандуму Віктор Бугайчук. – Сільгоспвиробники погодилися продати частину зібраного зерна нового урожаю в обласний резервний фонд, тож Полтавщина буде з хлібом за прийнятними цінами.
Голова облдержадміністрації подякував хлібопекарям, виробникам борошна, аграріям за громадянську позицію і відповідальність, що дозволяє зберегти стабільними ціни на хліб – надзвичайно важливий соціальний продукт.
– Полтавщина має виважені ціни на сорти хліба простої рецептури, які вдається утримувати нижчими, ніж у середньому по Україні, – наголосила під час підписання меморандуму директор департаменту економічного розвитку ОДА Олена Адамович. – Сьогодні передбачається гранична ціна на продовольче зерно ІІІ класу на рівні 1840 гривень за тонну, що приблизно на 20 відсотків нижче ринкової вартості зерна. Це дасть можливість до кінця 2014–2015 маркетингового року утримувати граничні ціни на хліб простої рецептури в таких межах: на хліб житньо-пшеничний – 4,7 гривні за один кілограм, або 3,63 гривні за виріб вагою 700 грамів у роздрібній торгівлі; на хліб із борошна пшеничного І ґатунку – 5,3 гривні за один кілограм, або 3,52 гривні за виріб вагою 600 грамів; на хліб із борошна вищого та І ґатунку – 5,6 гривні за один кілограм, або 3,7 гривні за виріб вагою 600 грамів у роздрібній мережі.
За словами Олени Адамович, меморандум передбачає формування регіонального запасу продовольчого зерна для потреб виробництва хліба простої рецептури на підставі заявок хлібопекарських підприємств у кількості близько 12 тисяч тонн. Ще близько 11 тисяч тонн зерна планується закласти до регіонального запасу для виробництва хліба масових сортів споживання. До речі, цього разу регіональний резерв формуватиметься всіма районами області, в залежності від обсягів зібраного регіоном зерна.
Присутні на зібранні виробники хліба та сільгоспвиробники висловили згоду підписати меморандум, оскільки розуміють усю відповідальність за збереження стабільної ситуації на Полтавщині. У свою чергу Віктор Бугайчук від імені обласної влади пообіцяв сприяти тому, щоб фіскальні органи не заважали працювати аграріям та виробникам хліба. Від хлібопекарів Полтавщини голові облдержадміністрації вручили духмяний коровай із борошна нового врожаю.

Людмила ДАЦЕНКО
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.