Літо – не тільки пора відпочинку

Літо – найкраща пора для набуття першого трудового досвіду. Багато старшокласників та студентів на канікулах намагаються заробити власні гроші, щоб здобути фінансову незалежність, зменшити тиск на батьківський гаманець.
– Проблема тимчасового працевлаштування молоді дуже актуальна. Уже на початку червня у пошуках роботи до нас звернулося чимало юних полтавців. Найбільша кількість анкет заповнена саме студентами та школярами віком від 14 років, – розповів директор комунальної установи “Обласний молодіжний центр праці” Анатолій Безпалюк.
Він також наголосив, що молодь найчастіше цікавиться “професіями на один день” – промоутера, роздавача та розклеювача оголошень, вантажника, офіціанта, кур’єра. Для роботодавців таких спеціальностей головне, щоб молода людина була ініціативна, активна, привітна, комунікабельна, ерудована, відповідальна та пунктуальна.
Полтавські десятикласниці Вікторія Миколаєнко та Катерина Михайлик роздають інформаційні листівки туристичних агентств. Роботу дівчата шукали самостійно. Говорять, що майже все місто обійшли, щоб мати хоч якісь власні кошти. Адже “не хочеться сидіти у батьків на шиї” ціле літо. Тим паче, що зараз канікули, тож для Вікторії та Катерини кілька годин роботи на день аж ніяк не завадять. До речі, Катя працює промоутером уже не перше літо. Такою ж професією оволодів студент ПНТУ імені Юрія Кондратюка Артур Поляков. Юнак кілька років самостійно заробляє собі на життя. Працює переважно влітку, а під час навчання – після занять. Артур говорить, що прагне бути незалежним та самостійним.
На ринку праці користуються відносним попитом помічники юриста чи соціолога. Так, наприклад, студент історичного факультету ПНПУ імені В.Г.Короленка Віталій Демочко вже не вперше проводить соціологічні опитування. Аналогічну тимчасову роботу має й абітурієнтка ПНПУ імені В.Г. Короленка Ксенія Тринчук: протягом двох років дівчина опитує жителів Полтави щодо актуальних політичних і соціальних питань.
Наразі залишаються актуальними професії, пов’язані з навчанням та відпочинком дітей. За таку відповідальну та нелегку роботу беруться переважно студенти педуніверситету: займаються репетиторством, а влітку працюють вожатими у дитячих оздоровчих таборах. Майже три роки нинішня випускниця ПНПУ імені В.Г. Короленка Лілія Сологуб проводить індивідуальні заняття зі школярами молодших та середніх класів із англійської, німецької й української мов, а на канікулах працює вожатою. Абітурієнтка Харківської державної академії культури Мирослава Войтенко освоїла професію аніматора. Говорить, що у такий спосіб одночасно готується до іспитів й отримує винагороду – не лише гроші, а й оплески дітлахів. Щоб мати швидкий заробіток, багато юнаків працюють різноробочими на будівництві.
Директор Обласного молодіжного центру праці Анатолій Безпалюк відзначив, що багато молоді віком 14–18, а іноді й 20 років заповнюють анкети, ще не знаючи, яку роботу та матеріальну винагороду хочуть отримувати. Тож він радить для початку займатися промоутерською діяльністю, а вже згодом спробувати себе у більш складних професіях. Загалом найчастіше молоді полтавці шукають роботу на сторінках веб-сайтів, через знайомих або ж звертаються до Обласного молодіжного центру праці. Анатолій Безпалюк наголосив, що перед початком роботи із роботодавцем необхідно обговорити суму, дату отримання заробітної плати та обов’язково вказати це в угоді письмово.
***
– Щоб знайти роботу, насамперед треба визначитись із власними намірами і з’ясувати для себе, на якому місці себе бачите, – радить директор Полтавського міського Центру зайнятості Оксана Попова. – Молодій людині, яка не має закінченої освіти і досвіду роботи, мабуть, треба погодитись для початку на якийсь мінімум, щоб зарекомендувати себе, набути певних професійних навичок, довести роботодавцеві, що здатен на більше. Це може бути робота найнижчого рангу, де треба засукати рукава і попрацювати, аби надалі можна було рости і досягати успіху.
Шукаючи роботу, студентам не варто зациклюватись на слові “тимчасово”. Можна вибирати роботу і на тривалий час, бо часто буває так, що молода людина планувала попрацювати тільки влітку, але складалася кар’єра, був гарний заробіток і поставало питання: як поєднувати навчання з роботою.
Відносні гарантії найманим працівникам дає цивільно-правова угода (певне виконання робіт за конкретний проміжок часу), безстроковий та довгостроковий трудовий договір. Між двома сторонами обов’язково має бути укладено офіційну домовленість – усі нюанси треба обговорювати при зустрічі. У разі виникнення проблем слід звернутись до територіальної інспекції праці, яка перевіряє оформлення трудових відносин між роботодавцем і найманою особою.
Отже, роботу можна знайти, головне – точно визначтесь, де б хотіли працювати. Пошукайте необхідні вакансії на сайті центрів зайнятості, у відповідних групах соцмереж, зверніть увагу на дошку оголошень, завітайте до Обласного молодіжного центру зайнятості. Якщо ви зацікавлені у кар’єрному зростанні, достойному заробітку та професійному розвитку, досвідчені працівники допоможуть та підтримають. Якщо хочете непогано заробити – робоча сила завжди потрібна, але перш подумайте, чи варте воно вашого здоров’я. Пам’ятайте: ринок праці завжди зацікавлений у висококваліфікованих спеціалістах, тож закидати навчання у вишах не варто. Облиште сумніви і – вперед. Треба не лише вірити, а й діяти.

Оксана БІЛЕНЬКА
“Зоря Полтавщини”
Альона ВОСКРЕСЕНСЬКА
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.