І на тому графіті…

У  Полтаві презентували графіті-меморіал загиблим за Україну. Величезне панно довжиною майже п’ятдесят метрів з’явилося на паркані аграрної академії біля стадіону “Ворскла”.
Ініціювали його створення активісти осередку футбольних фанатів “Ворскла Ультрас”. Погодивши свої наміри з керівництвом згаданого навчального закладу, вони заздалегідь підготували стіну висотою 3 метри, подбали про відповідний фон, разом із місцевими митцями попрацювали над ескізом. При цьому вирішили не обмежуватися тематикою Майдану.
Занурилися, власне, вглиб століть, починаючи з Київської Русі та козаччини, відколи нашим пращурам доводилося захищати рідну землю від ворогів.
Історичне полотно намалював молодий полтавський художник Дмитро Білокінь. У центрі картини, яким є палаючий тризуб, він зобразив Україну дівчиною, котра виходить з вогню гордою та нескореною. Найближче до неї з обох боків відтворені “гарячі точки” сьогодення – київський Майдан з його відважними захисниками та гора Карачун із телевежею під Слов’янськом, яку боронять.
На бічному з’єднанні паркану з іншою стіною творці графіті-меморіалу прилаштували не менш промовисті символи – щоглу з Державним прапором і привезений зі столичного Майдану щит. Є тут і підставка для квітів. Але місця на ній не вистачило для принесених полтавцями символів пам’яті. Тож і живі квіти, і лампадки з запаленими свічками під час презентації меморіалу лягали просто до зображень українських героїв.

Василь НЕЇЖМАК
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.