“Як щезає дим, так нехай щезнуть вороги наші”

У  неділю, 27 липня, в Полтаві відбулося Соборне Богослужіння за мир в Україні, зініційоване обласною державною адміністрацією, обласною радою та Українською православною церквою Київського патріархату. Участь у Богослужінні взяли і представники Української греко-католицької, Української автокефальної православної церков, інших релігійних конфесій, військові, а також віряни та небайдужі полтавці різних поколінь. Усі вони зібралися опівдні на площі перед адміністративним будинком по вулиці Жовтневій, 45.
Молитва до Господа у час, коли підступний ворог ступив на нашу землю, дуже важлива, вона має нас усіх об’єднати. Для перемоги нам потрібна єдність – і в державних структурах, і міжконфесійна, сказав у вступному слові кавалер ордена Святого Архистратига Божого Михаїла, заслужений діяч мистецтв України, голова обласної організації Національної спілки художників України Юрій Самойленко. Але, на жаль, наголошує він, уже не вперше у подібних заходах відмовляються брати участь священослужителі Української православної церкви Московського патріархату. Тож дуже важливим на сьогодні залишається питання про створення в Україні єдиної помісної церкви.
Звучить Гімн України, і всі присутні приєднуються до його виконання. Затим розпочалося Соборне Богослужіння, в якому до відомих усім вірянам молитов українською мовою додалися звертання до Всемилостивого Господа із проханнями охоронити українських воїнів у боях за Батьківщину, щоб повернулися вони додому живими. І щоб Спаситель подолав у розділених братах наших неправдивий страх перед владою Москви, і щоб церква Українська завжди служила єдності свого народу, а не чужим інтересам.
Дуже зворушливо прозвучала із уст архієпископа Полтавського і Кременчуцького УПЦ КП Федора молитва, яка читається у дні неспокою та нашестя ворогів на Державу і Вітчизну нашу:
 DSC_0516“Молимось до Тебе, Владико миру і спокою нашого, щоб як щезає дим, так нехай щезнуть вороги наші, і як прах розсипається від лиця вітру, так нехай розвіються їхні злі наміри знищити державу нашу Українську. Господи, втихомир тих, хто противиться заповідям та постановам Твоїм. Поверни їм пам’ять Твоєї заповіді: Блаженні миротворці, бо вони синами Божими назвуться. А для тих, хто противиться цій Твоїй заповіді, пошли гнів, скорботу і ангелів лютих, які вселять в них страх і пам’ять про те, що і вони себе християнами називають. Нехай же, Господи, буде воля Твоя над нами, і якщо Твоє Провидіння буде таким, щоб покласти воїнам нашим у битві за Віру і Україну душі свої, то і їм прости гріхи їхні, і в день праведного Твого Суду подай вінці нетління. Але віримо і молимось Тобі, Великодаровитий Господи, що ти захистиш, втихомириш і напоумиш та до спокою приведеш всіх. Бо Ти єси захист і перемога, і спасіння для тих, хто надіється на Тебе, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духу, нині і повсякчас, і навіки-віків. Амінь”.
А “Многії літа” прозвучали на честь захисників наших, і були присутні на молебні полтавці, добровольці батальйону “Мирний”, що нині, як наголосив його координатор Ілля Ківа, вирушає “мечем і молитвою” захищати країну – на ратну справу їх благословив владика Федір.
– Сьогодні сусідня держава воює з українським народом, намагаючись знищити нашу державу, нашу незалежність, відібрати нашу свободу, – сказав архієпископ Федір. – А свобода – це є дар Божий, як і держава – Богом установлена інституція. Сьогодні воїни віддають своє життя за свою Батьківщину. За заповіддю Спасителя Ісуса Христа, Господа нашого, немає більшої любові від тієї, як хто душу свою, тобто життя своє, покладе за друзів своїх. Я радий, що ми не байдужі до всіх подій, що в біді й скорботі ми об’єднуємося. Люди приносять необхідні речі, кошти, продукти, щоб підтримати наших військовослужбовців.
І, мабуть, не всі знають про те, що владика разом із волонтерами Полтавського батальйону небайдужих, який створено при Свято-Успенському кафедральному соборі УПЦ КП, часто вирушає до бійців, які воюють на Сході нашої країни. Як розповіла журналістка ОДТРК “Лтава” Наталія Святцева, для бійців зустрічі зі священиком дуже важливі, й вони вдячні йому за підтримку.
Закінчилося Богослужіння “Молитвою за Україну”.

Лідія ВІЦЕНЯ
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.