На ланах області

За даними департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, станом на 28 липня ранні зернові та зернобобові культури в агропідприємствах усіх форм власності та індивідуальному секторі загалом зібрано майже на 292 тисячах гектарів, що становить понад 85 відсотків відведених площ. Середньообласна урожайність хлібів становить 39,6 центнера (торік – 37,4 ц/га), а валовий збір складає близько 1,155 мільйона тонн, що на 307 тисяч тонн менше минулорічних показників на цю дату.
Господарства Глобинського, Кобеляцького, Козельщинського, Полтавського та Новосанжарського районів уже завершили жнива. На завершальній стадії збирання ранніх зернових культур перебувають і хлібороби Семенівського, Хорольського, Лубенського, Решетилівського, Миргородського й Машівського районів, де хліба зібрано на понад 97 відсотках відведених площ. Найбільший валовий збір зерна – 55,6 тисячі тонн – забезпечили господарства Зіньківського, 51,7 тисячі – Гадяцького, понад 49 тисяч тонн – Оржицького районів. А найвищу врожайність, більше 54 центнерів, мають сільгосппідприємства Шишацького та Лохвицького й понад 50 ц/га – Зіньківського районів.
Пшеницю обмолочено на понад 92 відсотках відведених площ, а її валовий збір складає понад 860 тисяч тонн. Найвища урожайність – у господарствах Лохвицького (56,7 центнера), Шишацького (56 центнерів), Зіньківського (53,5 ц/га), понад 49 центнерів збирають також хлібороби Карлівського, Диканського, Пирятинського районів. По 46 центнерів з гектара ячменю намолочують аграрії Пирятинського, по 45 – Карлівського районів. А в Миргородському та Котелевському районах найбільше врожаїться озиме жито, середня урожайність, відповідно, – 48,4 та 46,8 центнера з гектара. Загалом на жнивах працювало 1122 комбайни й 1154 одиниці транспортних засобів.
У господарствах області також збирають овес, середньообласна урожайність – 34 центнери, а найвища – 61 ц/га – в Шишацькому районі, та заготовляють корма для громадського тваринництва. Сіна загалом (з індивідуальним сектором) заготовлено більш як 116 тисяч тонн, це 60 відсотків від потреби, сінажу – 309 тисяч тонн, що складає 110 відсотків від потреби.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.