Обговорення проекту адміністративно-територіальної реформи країни

Голова обласної державної адміністрації Віктор Бугайчук взяв участь у роботі семінару для керівників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування Кременчука, Комсомольська, Кременчуцького, Глобинського та Козельщинського районів на тему “Актуальні проблеми конституційної реформи та територіальної організації влади”. На початку роботи семінару присутні в залі хвилиною мовчання вшанували світлу пам’ять військовослужбовців, які загинули під час антитерористичної операції на Сході України.
Голова ОДА у вступній промові відзначив важливість та гостру необхідність проведення реформ у країні. Віктор Бугайчук зазначив: децентралізація влади дасть можливість територіальним громадам бути більш самостійними та самодостатніми, ефективно вирішувати нагальні проблеми на місцях. “Головне завдання сьогоднішнього зібрання – широко обговорити, з’ясувати суть реформування, – підкреслив Віктор Бугайчук, звертаючись до присутніх. – Реформа діятиме тільки тоді, коли люди усвідомлять її переваги, стануть активними учасниками, а не спостерігачами”.
Із ґрунтовною доповіддю щодо стратегічних напрямків реалізації адміністративно-територіальної реформи виступив голова обласної ради, доктор наук з державного управління Петро Ворона. Він наголосив: “Місцеве самоврядування – це та основа, яка дасть можливість нашій країні змінитися”. Петро Ворона вважає, що адміністративно-територіальна реформа необхідна, бо існуюча система організації влади збереглася з радянських часів. Відтоді населення в Україні зменшилося, а чисельність органів місцевого самоврядування та виконавчих органів залишилася без змін. “Не буду називати населений пункт, але у нас на Полтавщині є приклади, коли громада налічує 256 мешканців. І з цієї кількості треба створити сільраду із 15 осіб”, – зазначив Петро Ворона.
Перший заступник міського голови Комсомольська Дмитро Биков підкреслив важливість та актуальність конституційної реформи і територіальної організації влади, подякував ініціаторам й організаторам семінару. “Реформа місцевого самоврядування спрямована перш за все на забезпечення європейських умов життя українців та націлена зробити наші територіальні громади дієздатними, самостійними”, – сказав Дмитро Биков.
Суть та завдання реформ розкрили у доповідях завідувач кафедри права Полтавського університету економіки та торгівлі, доктор юридичних наук, професор Галина Лаврик, начальник управління державної служби Головного управління державної служби України в Полтавській області, кандидат наук з державного управління Олександр Черчатий, начальник головного управління юстиції у Полтавській області Ірина Пашко. Заступник начальника Управління державної служби Головного управління державної служби України в Полтавській області, доктор наук з державного управління, професор Микола Лахижа акцентував увагу присутніх на польському досвіді адміністративно-територіальних реформ. Перший заступник директора департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Юрій Варченко поділився досвідом удосконалення механізмів взаємодії суспільства та влади.
За результатами семінару його учасникам запропоновано надавати пропозиції, зауваження з питань реформування та територіальної організації влади на адресу управління державної служби Головного управління державної служби України в Полтавській області.

Любов СТЕПАНЕНКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.