Віктор Бугайчук пообіцяв підтримати чорнобильців

Голова обласної державної адміністрації Віктор Бугайчук зустрівся з керівниками обласного осередку ВГО “Ніхто крім нас” та місцевих осередків громадського об’єднання “Союз Чорнобиль України” з Лубен, Миргорода, Гребінки. Мова йшла про соціальний захист ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС, інвалідів-чорнобильців та переселенців із зони відчуження. Представники громадських організацій звернулися до Віктора Бугайчука з проханням підтримати їхню ініціативу – внести зміни до законодавства України й поетапно збільшити пенсії чорнобильцям. Для цього від імені обласної адміністрації та обласної ради направити звернення до Президента України Петра Порошенка та Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка з пропозицією прийняти проект постанови Кабміну, спільно напрацьований громадськими організаціями чорнобильців і працівниками Міністерства соціальної політики.
За словами Віктора Сердюка, голови обласного осередку ВГО “Ніхто крім нас”, представники громадських організацій Полтавщини, які були активними учасниками Революції Гідності, нині не менш активно співпрацюють із урядом, щоб повернути чорнобильцям ті соціальні пільги, які у них відібрала попередня влада. Напрацьовано проект постанови Кабміну, яким передбачено поступово підвищити пенсії особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Зокрема ліквідаторам аварії на ЧАЕС, а також людям, які були переселені з чорнобильської зони та міста Прип’ять. Однак поки що Мінфін не погоджується на підвищення пенсій.
Якщо раніше інваліди-чорнобильці мали пенсії, які дозволяли їм належним чином лікуватися, то попередній уряд В.Януковича фактично знівелював норми закону, які гарантували чорнобильцям соціальну підтримку, зазначили присутні на зустрічі керівники місцевих осередків ГО “Союз Чорнобиль України”. Пенсії зменшилися у кілька разів, натомість ліки, навпаки, суттєво здорожчали.
У свою чергу голова ОДА Віктор Бугайчук зауважив, що підтримає чорнобильців у їхньому прагненні повернути втрачені пільги, але просить зрозуміти й уряд. В умовах агресії з боку сусідньої держави дуже багато коштів іде на оборону країни. Голова ОДА розповів про те, скільки зроблено для фінансування Полтавського батальйону територіальної оборони.
Віктор Бугайчук пообіцяв дати департаменту економічного розвитку ОДА доручення підготувати звернення до Президента України та Прем’єр-міністра України з проханням розглянути можливість прийняти напрацьований громадськими організаціями чорнобильців разом із фахівцями Мінсоцполітики проект постанови Кабміну щодо поетапного збільшення мінімального розміру пенсійної виплати окремим інвалідам-чорнобильцям.
Друге питання, яке порушили чорнобильці з Миргорода та Гребінки, – якість санаторного лікування за путівками, закупленими за бюджетні кошти. За словами Миколи Григорова, голови Миргородського міськрайонного осередку ВГО “Союз Чорнобиль України”, районні та міські відділення департаменту праці та соціального захисту населення ОДА під час проведення тендерів закуповують найдешевші путівки для чорнобильців, економлячи кошти, і таким чином обирають санаторії, у яких умови відпочинку є неналежними. Голова Гребінськівської організації ВГО “Союз Чорнобиль України” Микола Петренко додав: зазвичай чорнобильцям пропонують путівки до таких санаторіїв, які інші відпочивальники обходять десятою дорогою. Присутній на нараді перший заступник голови ОДА Олег Пругло, як чорнобилець, підтримав представників громадських організацій, зауваживши, що їхні нарікання справедливі.
За результатами зустрічі Віктор Бугайчук доручив департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації підготувати проект звернення до міністра соціальної політики України Людмили Денисової із пропозиціями при закупівлі путівок для оздоровлення осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, обирати путівки не за найнижчою ціною, а за високою якістю послуг із оздоровлення.

Прес-служба облдержадміністрації

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.