Новий театр починається з аркуша

Відтепер обласна універсальна наукова бібліотека імені І.П.Котляревського раз на три місяці збиратиме у своїх стінах прихильників сучасної драматургії.
П’єса “Другі руки” драматургів-модерністів, які працюють під псевдонімом Генрі Лайон Олді, не залишила байдужими глядачів. Монолог продавця секонд-хенду із зав’язаними очима перериває скромно вдягнена жінка, Гомодосподарка (Хомодазяйка), яка завітала до лавки, щоб придбати собі щось недороге і гарне. Між ними зав’язується розмова, де кожен із учасників розповідає про своє життя. Згодом до них приєднується молодик, представник кримінального світу на прізвисько Блінпоприколу. Він розкриває неписані “закони життя”, за якими погоджується жити і його нова знайома. Відвідувачі крамниці секонд-хенду приміряють речі, кожна з яких має свою історію. Але щоб придбати уподобане, матері двох дітей не вистачає кількох монет, а зелені купюри бандита виявляються залегкими, щоб чаша терезів змінила силу тяжіння. Блінпоприколу хоче звільнити продавця, який з невідомих причин не може вийти за межі своєї лавки, але долю кожного з героїв вирішує удар дзвону…
Особливістю п’єси є незвичайна манера акторської декламації: герої читають текст з аркушів, а не по пам’яті. Нині це модерновий напрям в європейському театральному мистецтві, який намагаються запровадити і в Україні.  “Головне – показати, а не розповісти”, – пояснює театралка Ірина Гарець. Деталі декорацій постановники віддали на відкуп фантазії глядачів, проте намагались максимально природно відтворити шум вулиці, завивання вітру, гуркіт автомобільного двигуна. Після спектаклю режисер Роман Пивоваров провів обмін думками з аудиторією: всі бажаючі коментували побачене, висловлювали зауваження, ставили запитання акторам. Насамкінець обговорення митець запросив креативних людей брати участь у спектаклі.

Альона ФІЛІПОВА
Студентка-практикантка Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.