Карликовий йорк, могутній сенбернар

У  Полтаві пройшла вже традиційна міжнародна виставка собак. А тому робимо висновки – захід має неабияку пошану у володарів чотирилапих братів наших менших.
У парку біля міського Будинку культури два дні звідусіль чулося як грізне та басисте гавкання, так і дзвінколунне дзявоління. Та все ж більшість собак спокійно відпочивали, не звертаючи уваги ні на кого. Ще б пак: все- таки більшість із них – титуловані учасники конкурсів собачої краси. Натомість чотирилапі прямо-таки виблискували на сонці доглянутою, вичесаною шерстю. Бо ж головне на виставці для власників собак – вигідно представити чотирилапого вихованця, а також бути гарним хендлером (тобто вміти гарно управляти собакою під час представлення її на ринзі) та грумером (вмілим спеціалістом по догляду за собакою). І все це власники чотирилапих учасників конкурсу з різним рівнем успіху намагалися продемонструвати.
А ми в свою чергу пройшлися виставковими рядами та спробували дізнатися у власників собак про особливості порід їхніх улюбленців.
Ось хорт (російська назва – борзая) Салюки – аборигенна порода із Сирії. До чужих ставиться дуже обережно. Ще молода, але з лисицею вже в бій вступала. А он зовсім мініатюрний йоркширський тер’єр. У народі його називають просто “йорік”. Ця собака – для душі, вона дуже віддана та домашня. Середньоазійська вівчарка – дуже давня порода, ці собаки зображені навіть на прадавніх наскельних малюнках. Пси цієї породи охороняють отару від вовків. Досить загрозливий вигляд й у сенбернара. Хоча порода ця виведена для рятування в горах, він – компаньйон, товариш. А охорона – це вже його похідна функція. Тримати сенбернара варто лише на максимально відкритому просторі, бо якщо такий собака житиме у квартирі, він стане інвалідом. Порода цвергшнауцер досить кумедна. Проте це найменші службові собаки, яких використовують для охорони. А до собаки породи італійська канекорсо близько підходити не радять. Хоч характер у тварини і врівноважений, але це – вроджений охоронець. Це собака римських легіонерів.
І це лише невелика частина розмаїття порід наших чотирилапих друзів, які ми побачили на цьогорічній виставці.

Ілона БОГАЧ

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.