Майбутнє держави і свого міста очима кременчужан

“Яким ви бачите в майбутньому державний устрій України? Який напрямок геополітичної інтеграції слід обрати нашій державі? Якби вибори міського голови відбулися сьогодні, за якого кандидата проголосуєте? Чи підтримуєте пропозицію щодо розширення повноважень місцевих органів влади?” – на ці та інші запитання соціологи шукали відповіді у Кременчуці.
Нещодавно ГО “Незалежний центр стратегічних досліджень” проводив моніторинг “Громадська думка виборців        м. Кременчука”. Про результати моніторингу на прес-конференції повідомив голова ради ГО, науковий керівник дослідження Микола Лебедик.
Опитування відбувалося 29 червня цього року в Кременчуці за Програмою соціологічного моніторингу. Об’єктом дослідження були погляди населення щодо геополітичного вектора розвитку України, її державного устрою, повноважень місцевих органів влади, а також діяльність міського голови Кременчука та його опонентів. Соціологами опитано 1800 осіб. Похибка статистичних даних не перевищує 2,4 відсотка. Програма дослідження розроблялася полтавськими науковцями відповідно до вимог подальшого моніторингу соціально-політичної ситуації у Кременчуці.
Як виявилося, переважна більшість, майже 81 відсоток, кременчужан схиляються до думки, що Україна має залишатися унітарною державою, дев’ять відсотків населення – за федералізацію та близько десяти відсотків ще не визначилися із вибором. Микола Лебедик зазначив, що погляди жителів міста близькі до загальноукраїнських. За результатами соцопитування, проведеного Київським інститутом проблем управління імені Горшеніна, у країні 74,1 відсотка прихильників унітарного державного устрою і 13,4 відсотка – федералізації. Решті респондентів (12,5 відсотка) важко відповісти на це питання.
Соціологи також поставили таке запитання: “Який напрямок геополітичної інтеграції слід обрати Україні?” Найбільше прихильників зібрав європейський вектор, адже 58,4 відсотка опитаних висловилися за підписання договору з ЄС. Євразійський напрям, а саме вступ до Митного союзу Білорусі, Казахстану і Росії, схвалюють близько 22 відсотків кременчужан. За те, щоб наша держава не вступала до жодного союзу, висловилося 16 відсотків. І лише три відсотки мешканців міста відповісти не готові.
За словами Миколи Лебедика, кременчужани розділяють погляди жителів України стосовно євроінтеграції. За даними дослідження, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова 25–29 квітня цього року, половина українців, а саме 52,4 відсотка, висловлюються за вступ до ЄС, 17,9 відсотка – до Митного союзу, і майже 21 відсоток респондентів –  за неприєднання до жодного з об’єднань. Решта взагалі не відповідала.
У блоці питань про вступ України до НАТО погляди респондентів розділилися наступним чином. Кількість активних прихильників вступу до Північно-Атлантичного альянсу становить 39 відсотків і перевищує кількість противників на 5 відсотків. Майже 16 відсотків респондентів підтримують позаблоковий статус України.
Щодо пропозиції розширити повноваження місцевих органів влади, то 72,3 відсотка відповіли ствердно, 18,1 відсотка не підтримали її, і майже 10 відсотків не мали відповіді.
Одним із пунктів дослідження стала оцінка діяльності Олега Бабаєва на посаді міського голови Кременчука. Його роботу оцінювали за п’ятибальною шкалою. Більше половини респондентів (56,3 відсотка) вважають, що він виконує свої обов’язки на “відмінно” та “добре”. Рейтинг зріс на 3,72 відсотка у порівнянні з опитуванням, яке проводилося у березні цього року.
Микола Лебедик зауважив: “Таку довіру жителів міста мер завоював тим, що зміг утримати ситуацію в Кременчуці під час революційних подій, не допустив кровопролиття, проявив толерантність у діяльності різних політичних сил. Тих, хто негативно оцінює роботу мера, більше хвилює стан доріг, особливо внутрішньоквартальних, благоустрій околиць”.
На запитання соціологів “Якби вибори міського голови відбулися сьогодні, за якого кандидата ви проголосуєте?” симпатії розподілилися так: абсолютним лідером є чинний міський голова Олег Бабаєв (71,5 відсотка), на другій сходинці – колишній мер Микола Глухов (6,7 відсотка), на третій – відомий меценат і почесний громадянин Кременчука Володимир Матицин (6,5 відсотка).                             ?

Оксана БІЛЕНЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.