Розглянуто сесійні питання

Засідання постійної комісії з питань паливно-енергетичного комплексу та використання надр відбулося під головуванням Олександра Залужного. У роботі комісії взяли участь голова обласної ради Петро Ворона, голова ОДА Віктор Бугайчук, перший заступник голови облради Володимир Марченко, заступник голови ОДА Роман Товстий, голова постійної комісії з питань житлово-комунального господарства Степан Бульба, представники громадськості, видобувних підприємств. Учасники зібрання заслухали інформацію Володимира Марченка про результати діяльності робочої групи щодо здійснення аналізу рішень обласної ради шостого скликання з питань користування надрами на території області. Зокрема було вказано на тенденцію до скорочення обсягів фінансування соціальної сфери підприємствами нафтогазодобувного комплексу різних форм власності.
За пропозицією робочої групи при здійсненні підприємствами дослідно-промислової розробки та видобуванні корисних копалин 1,5 відсотка від загальної суми плати за користування надрами доцільно спрямовувати на соціальний розвиток. У перспективі при реалізації відповідних угод обсяги фінансування територій, де ведеться робота, збільшуватимуться. При цьому напрямки використання коштів будуть узгоджуватися сторонами при укладанні угоди. Інформацію депутати взяли до відома.
Комісія схвалила проект Звернення до Кабінету Міністрів України щодо внесення змін до Бюджетного кодексу, якими передбачено спрямування 10 відсотків від плати за користування надрами у фонди розвитку місцевих бюджетів, що створить прозорий і законний механізм стимулювання подальшого зміцнення нафтогазового комплексу, зростання обсягів видобутку вуглеводнів, забезпечить належний розвиток територій.
Депутати заслухали представників ПАТ «Нафтогазвидобування», СП «Полтавська газонафтова компанія», ТОВ «Східний геологічний союз», які надали відомості про фінансово-господарську діяльність, участь у розбудові соціальної інфраструктури територій, де проводиться видобуток корисних копалин.
Депутати розглянули звернення Громадської ради при обласній раді щодо внесення змін до Порядку розгляду обласною радою питань користування надрами на території області.
***
Під головуванням Степана Бульби працювала комісія з питань житлово-комунального господарства. У роботі зібрання взяли участь голова обласної ради Петро Ворона, перший заступник і заступник голови облради Володимир Марченко та Володимир Микійчук, перший заступник голови ОДА Олег Пругло, члени громадських рад при обласній раді та ОДА.
Депутати заслухали звіт керівника комунального підприємства «Облжитлопостач» щодо виконання статутних завдань за 2013 рік. Розглянуто також звернення Карлівської міської ради щодо забезпечення безперебійного водопостачання – необхідності виділення з обласного бюджету 350 тисяч гривень на ремонт водопровідної системи житлових будинків у райцентрі. Депутати вирішили звернутися до комісії з питань бюджету та управління майном щодо виділення необхідних коштів через поповнення статутного фонду КП «Полтававодоканал». У цілому підтримуючи це рішення, Петро Ворона запропонував наступного разу розглянути ефективність господарської діяльності КП «Полтававодоканал», оскільки, на його думку, підприємство має власні фінансові резерви для вирішення подібних питань.
***
Голова обласної ради Петро Ворона, перший заступник голови облради Володимир Марченко, керівники структурних підрозділів, представники громадськості взяли участь у засіданні постійної комісії з питань бюджету та управління майном, яке провів Валерій Пархоменко. Депутати повторно розглянули питання «Про внесення змін до показників обласного бюджету на 2014 рік» з урахуванням пропозицій постійних комісій обласної ради. За інформацією директора департаменту фінансів ОДА Павла Кропивки, після внесених пропозицій на утримання закладів і установ обласного значення, проведення заходів, формування бюджету розвитку додатково спрямовується 23,7 мільйона гривень. Члени бюджетної комісії підтримали запропоновані зміни з урахуванням рекомендації постійної комісії освіти, науки, культури збільшити фінансування заходів програми «Територіальна оборона» на 2014 рік до 5 мільйонів гривень. Бюджетна комісія також рекомендувала департаменту освіти та науки в позашкільних дитячих закладах оздоровлення і відпочинку обласної комунальної власності забезпечити перебування дітей-переселенців з Луганської, Донецької областей та АР Крим.
Розглянуті та підтримані зміни до Переліку природоохоронних заходів для фінансування з фонду охорони навколишнього природного середовища. За рахунок резерву екологічного фонду кошти передбачається надати: Решетилівському комунальному підприємству “Водоканал” на придбання та заміну обладнання – 100 тисяч гривень, Засульській сільській раді Лубенського району на придбання асенізаційного автомобіля – 199 тисяч, Миргородській міській раді на реконструкцію первинних відстійників очисних споруд – 390 тисяч гривень тощо.
Депутати також розглянули зміни до розподілу коштів субвенції з Державного бюджету обласному бюджету в 2014 році на проведення робіт, пов’язаних з будівництвом, реконструкцією, ремонтом та утриманням вулиць і доріг у населених пунктах. Додатково передбачено 6,7 мільйона гривень за рахунок резервних коштів ряду районів і міст області.
***
КомісіЯ з питань охорони здоров’я працювала під головуванням Михайла Винограда. У її роботі взяли участь перший заступник голови обласної ради Володимир Марченко, заступник голови облради Володимир Микійчук, керівники профільних департаментів ОДА, служб, представники громадськості. У порядку контролю комісія заслухала інформацію головлікаря обласного центру профілактики ВІЛ-інфекції та боротьби зі СНІДом Оксани Даниленко про підсумки виконання Програми профілактики ВІЛ-інфекції.
Депутати розглянули виконання заходів обласної цільової Програми протидії поширенню наркоманії, про які доповів головний лікар обласного наркодиспансеру Ігор Мацицький. У ході обговорення представники ряду громадських організацій висловили критичні зауваження щодо замісної метадонової терапії наркозалежних.
Розглянуто і схвалено проект регіональної програми «Територіальна оборона» на 2014 рік, який передбачає виділення з обласного бюджету 3 мільйонів гривень на матеріально-технічне забезпечення особового складу батальйонів тероборони Полтавщини.
Ключовим питанням стало звернення представників громадських організацій щодо безрецептурного та безконтрольного відпуску в аптеках медпрепаратів, з яких можливе виготовлення наркотичних засобів. Після дискусійного обговорення департаменту охорони здоров’я ОДА рекомендовано підготувати проект звернення до Держлікслужби України щодо включення в умови ліцензування аптечних закладів обов’язкового відпуску таких препаратів за рецептами.
З урахуванням того, що на черговій сесії обласної ради розглядатиметься питання про погодження надання спеціального дозволу на геологічне вивчення, дослідно-промислову розробку газу сланцевих товщ, представники громадськості звернулися до медичного відомства з проханням підготувати інформаційну довідку щодо ризику захворювань від видобутку сланцевого газу.
***
У роботі засідання постійної комісії з питань забезпечення законності та правопорядку, яке провів Михайло Кривошей, взяли участь заступник голови обласної ради Володимир Микійчук, керівники структурних підрозділів, представники Громадської ради при облраді. Комісія розглянула та взяла до відома інформацію прокуратури Полтавської області та УМВС України в області про стан законності та боротьби зі злочинністю. Депутати підтримали виділення з обласного бюджету коштів на фінансування у 2014 році Комплексної програми профілактики правопорушень та Програми правової освіти населення області на 2011–2015 роки.
Схвалений проект регіональної програми «Територіальна оборона» на 2014 рік, підтримано ініціативу громадської організації «Громадське формування з охорони громадського порядку «Міська міліція» Комсомольська щодо прийняття Звернення до Верховної Ради України по внесенню змін до Закону України «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону», які стосуються самостійного несення членами громадських формувань патрульної служби у містах.
***
Іван Гальченко провів засідання постійної комісії з питань освіти, науки, культури, в якому взяли участь голова обласної ради Петро Ворона, перший заступник голови облради Володимир Марченко, заступник голови – керівник апарату ОДА Роман Чабановський, керівники структурних підрозділів, члени громадських рад при облраді та ОДА. Депутати розглянули питання про внесення змін і доповнень до Комплексної програми розвитку освітньої галузі Полтавської області на 2011–2015 роки. Як доповів директор департаменту освіти і науки ОДА Сергій Шевчук, зважаючи на невиконання у 2013 році вищевказаної Програми в частині придбання 10 шкільних автобусів у зв’язку з непроплатою платежів ДКУ в Полтавській області, розірванням договору з постачальником та з метою зміцнення матеріально-технічної бази окремих навчальних закладів, виникла необхідність збільшення кількості придбаних шкільних автобусів, проведення капремонтів покрівель 16 шкіл та відповідного фінансування.
Після детального опрацювання питання за участю запрошених на засідання комісії начальників відділів освіти райдержадміністрацій депутати прийняли рішення підтримати виділення субвенції з обласного бюджету районним бюджетам на загальну суму 4,1 мільйона гривень на ремонти шкільних дахів за умови наявності у замовників робіт відповідної документації.
Члени комісії також підтримали пропозицію профільного департаменту щодо збільшення кількості шкільних автобусів за рахунок залучення додаткових коштів обласного бюджету; погодили рішення про внесення змін до регіональної Програми розвитку професійно-технічної освіти Полтавської області на 2012–2015 роки щодо реконструкції котельні Решетилівського професійного аграрного ліцею на суму 980 тисяч гривень.

Прес-служба обласної ради

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.