Юрій МАРЧЕНКО: “Тільки фінансова спроможність зробить місцеву владу дієздатною”

Голова Козельщинської районної ради Юрій Борисович МАРЧЕНКО народився 26 травня 1969 року в селі Піски Козельщинського району в сім’ї колгоспників. Після закінчення Ворошиловградського педагогічного інституту (нині – Луганський педуніверситет) працював у Козельщинській районній раді, районній державній адміністрації, був заступником голови РДА, заступником голови Козельщинської районної ради.
У грудні 2009 року обраний головою Козельщинської районної ради і вдруге переобраний на цю посаду в листопаді 2010 року.
Позапартійний. Одружений. Має трьох дітей.

1. Найкоротший шлях до сучасної, не корумпованої відкритої країни – це розвиток і зміцнення місцевого самоврядування. Саме цього хоче більшість українців від заходу до сходу, на півночі й на півдні.
На мою думку, територіальний поділ України на рівні областей і районів є досить оптимальним. Однак сільські громади з чисельністю менше 300 осіб, де немає школи, дитячого садка, комунального підприємства, неспроможні виконувати повноваження місцевого самоврядування. Для врегулювання цього питання існує право територіальних громад на добровільне об’єднання.
Необхідні докорінні зміни в адмініструванні податків, що мають бути “прив’язаними” до території. І в першу чергу це стосується плати за землю, яка, на мою думку, є найбільш справедливим податком і становить фінансову основу місцевого самоврядування базового рівня.
Село не зможе розвиватися, поки на законодавчому рівні не буде закріплено право сільських (селищних) рад розпоряджатися землями запасу поза межами населених пунктів. Адже після останніх змін у Земельному кодексі сільські голови виконують функцію статистів, а обласні управління Держземагентства вирішують, кому і за що віддавати землі запасу. Громадам залишаються розбиті дороги, непрацюючі водогони, неустатковані ФАПи.
Без зміни законодавчого поля реформувати систему влади в Україні неможливо. Адже створення виконавчих органів при районних та обласних радах, які будуть підзвітні громадам, вимагає перегляду повноважень відповідних державних органів виконавчої влади, тобто районних та обласних державних адміністрацій, а з ними – територіальних управлінь органів державної влади.
2. Депутатський склад Козельщинської районної ради об’єднує патріотів рідного краю. Нам вдається в непростих умовах зосередитись на конкретних справах. Нині суспільно-політична ситуація в районі стабільна, міжнаціональні, міжрелігійні та міжконфесійні стосунки толерантні. Козельщинський район – це наша мала батьківщина, наш спільний дім, і це однаковою мірою стосується всіх, хто тут живе.
3. Головні зусилля спрямовані на якість та доступність соціальних послуг, що надаються жителям району комунальними закладами освіти, культури, охорони здоров’я. На постійному контролі – ефективне використання бюджетних коштів та комунальної власності. Дбаємо про зміцнення матеріального та кадрового забезпечення сільських закладів соціальної сфери.
Районна рада була неодноразовим переможцем всеукраїнських та обласних конкурсів проектів. Комплекс ДЮСШ, відомий своїми спортивними досягненнями на рівні держави і за кордоном, підтверджує ефективність об’єднання спільних зусиль навколо доброї справи. На жаль, не всі проекти стали реальністю через проблеми казначейства.
У червні цього року укладено договір про соціальне партнерство та участь у розвитку соціальної сфери району з ВАТ “Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат”. Підприємство допомагатиме ремонтувати заклади культури та медицини, свердловини та мережі водопостачання, обладнувати теплогенераторні, проводити вуличне освітлення. Відчутно допомагають громадам ТОВ “Агрофірма “Добробут”, ТОВ ПОСП “Відродження”, приватні підприємства та фермерські господарства району. Завдяки цьому відкриваються дитячі садочки, ремонтуються будинки культури і бібліотеки, підтримуються заклади охорони здоров’я, місцеві школи та позашкільні заклади.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.