Схід і Захід під знаком Тараса Шевченка

У польському місті Краків пройшов І фестиваль українських театрів “Схід – Захід”, присвячений 200-річному ювілею Великого Кобзаря. Серед числених фаворитів заходу, які приємно вразили закордонних глядачів своєю щирістю і майстерністю, є і полтавські колективи: зразковий театр масових видовищ “Полтаські балаболки”, молодіжні театральні студії “І по всьому” та “Мельпомена”.
Художній керівник театру “Полтавські балаболки”, який повернувся з творчої поїздки з дипломом лауреата, Світлана Долженко розповіла, що про ідею започаткування нового творчого заходу в Польщі дізналася ще рік тому, під час фестивалю в Естонії, тож часу для гідної підготовки колектив мав удосталь. Її талановиті вихованці запросили польських театралів на виставу “Наш Шевченко”, яка вже полюбилася полтавським прихильникам колективу.
Учасники “Полтавських балаболок” Володимир Лимарь та Валерія Вітвіцька поділилися враженнями про те, як спочатку хвилювалися, звикаючи до особливостей запропонованих їм камерної сцени та залу на три сотні глядачів у напівпідвальному приміщенні. Та згодом довідались, що воно має певне історичне значення для краківських митців, адже в 1956 році там таємно збиралися представники місцевої творчої еліти й влаштовували цікаві вечори.
Найщемнішим спогадом у польських глядачів після вистави “Полтавських балаболок” залишиться, напевно ж, той момент, коли вони, провівши артистів зі сцени, продовжували аплодувати їм стоячи, а ті, радіючи бурхливим оплескам, на повен голос співали в гримерній Державний гімн України. Чимало поляків їм підспівували.

Людмила БОВА
Студентка факультету філології та журналістики ПНПУ ім. В. Г. Короленка

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.