Наша хата – не скраю!

“Половина саду квітне, половина в’яне”, а той сад – наша червнево-смарагдова й сонячна Україна. Її доля завжди була віддзеркалена в пісні, й сьогодні ці слова з поезії Миколи Луківа чи не найточніше перегукуються із ситуацією в рідній державі. Дякувати Богу, на Полтавщині мирно й затишно, але у серцях людей дуже неспокійно: за якихось 300 кілометрів по суті триває війна, лунають постріли, гримлять вибухи і, що найстрашніше, гинуть люди. І наші земляки, полтавські хлопці й чоловіки, також воюють на Сході, захищаючи Україну від терористів та російських агресорів.

Їм ведеться непросто – не вистачає не лише шоломів та бронежилетів, які можуть врятувати життя під час військових зіткнень, а й звичайних буденних речей – одягу, взуття, продуктів харчування, засобів гігієни. Їм потрібна допомога! Організувати її взялися Єдиний інформаційний центр “Майдан” та громадські організації “Полтавська громада” і “Полтавська самооборона”, про що їхні представники розповіли журналістам на прес-конференції в ОКІА “Новини Полтавщини”. Організував цю зустріч голова обласної спілки українських офіцерів Олексій Шаманенко.
– Ми започаткували збір благодійної допомоги для наших військовослужбовців і правоохоронців, які боронять нашу державу і наш рідний край у “гарячих точках” на Сході. Вони у важкому становищі, й нам дуже хочеться їх підтримати. Ця ініціатива так і називається – “Рідну землю боронимо разом”. Нам дуже приємно відзначити, що полтавці – люди небайдужі, вони відгукуються на наші звернення й прохання, – розповіла голова громадської спілки “Полтавська громада” Віра Маслак. – Полтавські перевізники, працівники юстиції, управління статистики, водоканалу та інших організацій, прості громадяни приходять і приносять продукти харчування, речі першої необхідності.
Віра Маслак також наголосила, що, крім матеріальної допомоги, дуже важливо й морально підтримати наших бійців, серед яких є поранені, полонені. А для цього нам усім треба об’єднатися, стати єдиною полтавською сім’єю, громадою. Коли полтавські активісти минулого тижня відвозили речі й продукти нашим землякам, які служать на Сході, то хлопці дуже зраділи, одержавши серед іншого Прапор України, вишитий рушник і церковні свічки – вони запалили їх увечері й прочитали молитву за мир і спокій душ полеглих побратимів.
Окрім того, зазначила Віра Маслак, підтримки й допомоги нині потребують сім’ї переселенців зі східних областей, яких усе більше прибуває на Полтавщину. Чимало з них везуть із собою маленьких дітей, навіть немовлят. Детальніше про роботу із переселенцями та допомогу полтавців у їх розселенні й матеріальній підтримці, а зокрема й консультації психологів, розповіла член організації “Полтавська громада” Наталія Костіна.
Заступник голови громадської організації “Полтавська самооборона” Ірина Бойко повідомила, що активісти, волонтери беруть участь у вивезенні людей із “гарячих точок” – із Слов’янська, Краматорська, Луганська. Насправді це жахливо, зізнається вона, розповідаючи про небезпечні поїздки ініціативної групи на Схід, де треба забрати людей, які приречено чекають допомоги (як ось, наприклад, безпомічна жінка – інвалід першої групи чи сім’ї, які оселилися просто на березі річки, втративши своє житло) і наголошують, що вони люблять свою Україну й не хочуть жити в Росії. А вже тут, на Полтавщині, їх розчулюють доброта й гостинність людей, які приходять, щоб надати допомогу.
– Я вам дуже вдячна, мої рідні полтавці, але звертаюся із проханням підтримувати нас і надалі, бо людей треба десь поселити, одягти й нагодувати діток, – наголосила Ірина Бойко. – Уявіть, що це – ваші діти, що там, у “гарячих точках”, – ваші рідні й знайомі. Почуйте нас, будь ласка!
Ця робота ще недостатньо організована державою, є питання й до представників місцевої влади, наголошують активісти, сподіваючись, що байдужих у цій справі не буде, адже відмовка “наша хата скраю” – то не для нас. Наша хата не скраю, бо ми свідомі своєї відповідальності, впевнені активісти, бо все, що відбувається в нашій державі, – це події нашого життя, кожного з нас. І зокрема активісти висловили вдячність обласній раді за вагому підтримку й допомогу в їхніх ініціативах.
Прийом речей і продуктів здійснюється в приміщенні Полтавської обласної держадміністрації у 118-му кабінеті (вул. Жовтнева, 45) – там постійно (окрім вихідних) чергують активісти громадських організацій і волонтери, серед яких – і переселенці. Ведеться ретельний облік одержаної допомоги. За телефонами 093 555 82 98; 097 529 0929; 098 304 4472; 050 578 6816 можна уточнити, які речі й продукти і яка ще підтримка найбільш потрібні сьогодні.

Лідія ВІЦЕНЯ
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.