Меморіальна дошка на честь апостола раціонального рільництва

Для аграрного загалу України нинішній рік сповнений багатьма пам’ятними датами. Зокрема восени виповнюється 130-річний ювілей від дня заснування першої вітчизняної постійно діючої казенної сільськогосподарської наукової установи – Полтавської державної сільськогосподарської дослідної станції, яка нині носить ім’я М.І.Вавилова і входить до структури Національної аграрної академії наук України. Її по праву вважають символом національної аграрної науки. Тож не дивно, що у рамках цього ювілею має пройти низка знакових урочистостей. Днями вони розпочались у Полтаві відкриттям меморіальної дошки першому директору станції Сергію Третьякову (1872– 1918) та проведенням наукової конференції на його честь.
Сергій Федорович Третьяков очолював згадану установу з 1905-го по 1918 рік. Під його керівництвом у 1910 році Полтавське дослідне поле стало дослідною станцією європейського зразка. Він був не тільки видатним експериментатором, а й організатором та популяризатором сільськогосподарської науки, вчителем тодішнього агрономічного студентства.
С.Ф. Третьякова вважали одним із кращих аналітиків вітчизняної дослідної справи такі класики науки, як В.В.Докучаєв, В.І.Вернадський, А.Є.Зайкевич, О.О.Ізмаїльський. Його вважали своїм навчителем славетні академіки – М.І.Вавилов, О.Н. Соколовський, В.І Якушкін. Саме останній влучно та об’єктивно назвав Третьякова “апостолом раціонального рільництва”.
Меморіальну дошку на честь видатного вченого-аграрія встановлено на головному адміністративному будинку Дослідної станції, який був збудований з ініціативи та за участю С.Ф. Третьякова. Ініціатором цієї благородної справи є доктор сільськогосподарських наук, професор, член-кореспондент НААН, директор Національної наукової сільськогосподарської бібліотеки В.А. Вергунов. Як кращий знавець аграрної історії України, Віктор Вергунов є автором кількох книг про С.Ф. Третьякова та керівником дисертаційної роботи про нього, зрозумів усю велич цього достойника. В.А.Вергунов власним коштом оплатив виготовлення дошки. Для узаконення її встановлення доклав чимало зусиль головний редактор газети “Вечірня Полтава” Володимир Марченко.
Із нагоди пам’ятної події до Полтави прибули вчені-аграрії з Києва, Харкова, Дніпропетровська. Учасники урочистого зібрання у своїх виступах наголошували, що головне дітище С.Ф. Третьякова – його улюблена наукова установа – Полтавська державна сільськогосподарська дослідна станція – залишається центром сільськогосподарської науки і практики Полтавщини й України.

Віктор САМОРОДОВ
Доцент Полтавської державної аграрної академії

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.